В над 90% от случаите повишеното кръвно налягане при човек няма симптоми

  • 11 ноември 2023 16:21

  • 1239
  • 0
В над 90% от случаите повишеното кръвно налягане при човек няма симптоми
© Novini.bg/ Canva

В над 90 процента от случаите повишеното кръвно налягане при човек няма симптоми. Това обясни в интервю за БНР кардиологът от столичната университетска болница "Света Анна " д-р Николай Стоянов. Той е сред организаторите на XI Конгрес по интервенционална кардиология, който се провежда в София.

Високото кръвно налягане уврежда съдовата система на сърцето, мозъка, бъбреците, очите, но без симптоми и в повечето случаи човек случайно открива, че има проблем, обясни д-р Стоянов. Затова според него е нужно засилване на профилактиката:

"Измерването на единична стойност веднъж на 2 години не е начин на профилактика".

Променливото кръвно налягане може да увеличи риска от деменция и сърдечно-съдови проблеми при възрастните хора

Вариант е хората сами да мерят кръвното си вкъщи или да отидат на лекар.

"Според мен, по-сериозното като ангажимент е на колегите да проследяват пациентите си, особено над 40-годишна възраст мъжете много често се случва да имат повишено кръвно налягане и да влошава дългосрочните резултати при тези пациенти. Но ангажимента е също така и личен на всеки отделен човек", каза д-р Стоянов.

Страната ни е на първо място в света по смъртност от инсулти и на челна позиция по смъртност от инфаркти, като и при двете заболявания високото кръвно е основен рисков фактор. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини