Светът харчи за здраве колкото за отбрана и образование взети заедно

  • 10 октомври 2023 10:00

  • 5102
  • 0
Светът харчи за здраве колкото за отбрана и образование взети заедно
©

Парите, които държавите отделят за здравеопазване растат главоломно и изпреварват бюджета на всеки друг сектор, отчетоха световни учени по време на симпозиум за намаляване на вредата в Атина.

11,7 млрд. долара са световните разходи за здраве всеки ден, което се равнява на дневния бюджет за отбрана и образование взети заедно. Причината за колосалните суми е в по-дългата продължителност на живота на хората и в драстичното увеличение на хроничните болести, които поглъщат голяма част от парите за здраве. Те пък се дължат предмимно на начина на живот на населението – вредни навици, заседнал начин на живот, лоша диета.

„Трябва да се мисли в посока намаляване на тези разходи и пътят към това е превенцията на болестите“, посочи полският проф. Анджей Фал, който представи глобални данни от проучване по време на 6-ия научен симпозиум на Международната асоциация за контрол на пушенето и намаляване на вредата (SCOHRE).

Статистиката показва, че цената на пушенето само в САЩ за 1 година е 600 млрд. долара – 240 млрд. са преките здравни разходи, 185 млрд. са загубите от трудоспособност от болести, свързани с тютюнопушенето, приблизително толкова са и числата за ранната смъртност, дължаща се на тези диагнози.

„Ако се абстрахираме от останалото, дори само финансовите данни правят решаването на проблема с тютюнопушенето спешен“, коментира проф. Фал, директор на Института по медицински науки към Университета на Кардинал Вишински (UKSW) във Варшава и ръководител на Отделението по алергия, белодробни и вътрешни болести в една от най-големите болници в полската столица.

Япония и Швеция показаха как се спират цигарите

Учените посочват бездимните алтернативи като вече доказан метод за намаляване на броя на пушачите в редица държава, стана ясно още по време на форума.

Продажбите на цигари намаляват там, където бездимни алтернативи като устройства за нагряване на тютюн и снус увеличават пазарния си дял, сочи още проучване в 11 държави. Изследване са тенденциите в Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Япония, Корея, Литва, Португалия, Словакия, където нагреваемите тютюневи изделия достигнаха 15% дял от общия пазар на тютюн през 2022 г. Същият подход е използван за изследване на продажбите на снус в Норвегия и Швеция, където пушачите са около 6%. Най-силната отрицателна корелация между цигарите и продажбите на тютюневи изделия без дим е открита в Япония (r = -0,987, p-стойност <0,001), което показва, че продажбите на цигари намаляват с увеличаване на продажбите на продукти без дим. Резултатите за останалите страни също показват силни отрицателни корелации. Това показва, че нагреваемите тютюневи изделия и снусът се конкурират с цигарите и се използват от хора, които искат да спрат да пушат. Освен това националната статистика на Япония отчита намален брой хоспитализации след навлизането на новите алтернативи на пазара през 2014 г.

„Цената е много важна за това дали пушачите ще предпочетат да минат на бездимна алтернатива. Затова и облагането на бездимните изделия трябва да бъде съобразено с намалената им вреда спрямо цигарите, така че те да са и икономическият избор на пушача, с който да намалят вредата“, обясняват авторите на проучването Пиер Беламри и Ондрей Кумал.

Проблемът не е в никотина, а в горенето

Според гръцкия кардиолог проф. Дмитри Рихтер, поставянето на край на пушенето, ще елиминира и 90% от рака на белия дроб по света. Тютюнопушенето е ключов рисков фактор за инфарктите и инсултите, но само 1 от 3 души спира цигарите след сърдечен инцидент.

„Ситуацията в Швеция показва колко ефективни са бездимните алтернативи за справяне с пушенето. Намалени са не само ракът, но и инфарктите и ХОББ. Във Великобритания ефективна стратегия срещу тютюнопушенето е включването на електронните цигари в програмите за отказване на цигарите. Намаляването на излагане на токсични вещества, което се случва при употребата на бездимните алтернативи спрямо цигарите, играе сериозна роля. Проблемът не е в никотина, а в горенето“, припомни проф. Рихтер.

„Повече от 100 млн. пушачи по света вече са преминали на различни бездимни алтернативи. Пазарът на новите никотинови продукти вече е в размер на 50 млрд. долара и расте. Но това все още е малко на фона на 1,5 млрд. пушачи, които ежедневно използват най-вредните възможни продукти – цигарите“, съобщи британският бизнес анализатор на бързо развиващи се пазари Тим Филипс.

Според неговата оценка на глобалната регулация за продукти с намалена вреда и възприятията на потребителите им, в различните държави преобладават различни продукти и това много зависи от регулациите. Най-малък дял от бездимните продукти има в Латинска Америка. В САЩ най-разпространени са електронните цигари и в последно време никотиновите паучове. Азия отбелязва сериозен ръст на потребителите на устройства с нагряване на тютюн. В Европа картината е микс между всички алтернативи – има сериозен ръст на нагреваемите устройства и на никотиновите паучове, ползват се и електронни цигари.

Последвайте канала на

Novini.bg
5102 0

Свързани новини

Водещи новини