Антибиотици не могат да се преборят със супербактериите в сушито

  • 02 октомври 2023 11:37

  • 1882
  • 1
Антибиотици не могат да се преборят със супербактериите в сушито
© Pexels
Слушай новината Слушай новината

Изследователи от Университета за наука и технологии в Тронхайм, Норвегия, са установили, че сушито и други сурови морски дарове могат да бъдат източник на устойчиви на антибиотици супербактерии, пише сп. "Фронтиърс ин майкробайолъджи", цитирано от БТА.

Учените са изследвали различни разновидности на бактериите Aeromonas в морски дарове, които не са били подложени на щателна обработка, предназначена за унищожаване на микробите. Резултатите показват, че щадящата обработка, като студено опушване на рибни продукти, не гарантира премахването на бактериите Aeromonas. Повечето от изследваните варианти на бактерията вероятно са патогенни, но за здравите хора рискът да се разболеят е много малък. Въпреки това съществуват рискови групи.

"Бактериите в сушито, сашимито и студено пушените рибни продукти могат да представляват риск за хората, които често консумират тези храни, особено за хората със слаба имунна система, децата и възрастните", казват авторите на изследването.

Друг проблем е способността на бактерията Aeromonas да обменя генетичен материал с други бактерии. Някои щамове могат също така да предават антибиотична резистентност от един вид на друг. Яденето на морски дарове, заразени с резистентни бактерии, може да ги разпространи.

Паразитите в сушито са се увеличили драстично през последните десетилетия

Резистентните бактерии се превръщат във все по-голям проблем в световен мащаб, тъй като причиняват инфекции, които се лекуват трудно, а в някои случаи срещу тях не действа нито един антибиотик. Микробите се предават между животните и хората чрез храната и околната среда, така че само намаляването на употребата на антибиотици не е достатъчно, за да се предотврати развитието на супербактерии, напомнят учените.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1882 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.02 | 13:45

1
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy

Добави коментар

Водещи новини