Хората, изкарали дълъг COVID-19, са по-склонни към увреждания на основни органи

  • 25 септември 2023 07:16

  • 931
  • 2
Хората, изкарали дълъг COVID-19, са по-склонни към увреждания на основни органи
© Novini.bg/ Canva

Хората, които са карали дълъг COVID-19 и са постъпили в болница, са по-склонни да имат увреждания на основни органи впоследствие, сочи ново проучване, цитирано от АФП и Би Би Си.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32877

Магнитно-резонансното сканиране разкрива, че тези пациенти са три пъти по-склонни да имат някои аномалии в множество органи като белите дробове, мозъка и бъбреците.
Изследователите смятат, че това COVID-19.

В проучването, публикувано в „Лансет респиратори медсин“, са разгледани 259 пациенти, които са се разболели от вируса до такава степен, че са били приети в болница. Пет месеца след като са били изписани, магнитно-резонансното сканиране на основните им органи е показало някои значителни разлики в сравнение с група от 52 души, които никога не са имали COVID-19, предаде БТА.

Есента настъпва

Най-голямо въздействие е било наблюдавано върху белите дробове, където сканирането е било 14 пъти по-вероятно да покаже отклонения. При хората, които са били подложени на тежко лечение за коронавирус, е три пъти по-вероятно магнитно-резонансното сканиране да покаже някои аномалии в мозъка и два пъти по-вероятно в бъбреците. Не е имало значителна разлика в състоянието на сърцето или черния дроб.

Д-р Бети Раман от Оксфордския университет и един от водещите изследователи в проучването казва, че е ясно, че хората, които живеят с продължителни симптоми на КОВИД, е по-вероятно да са имали някакви увреждания на органите.

„Възрастта на пациента, колко тежко е бил болен от COVID-19, както и дали е имал други заболявания по същото време, са значими фактори за това дали ще установим увреждане на тези важни органи в тялото или не“, казва тя.

Констатациите са част от по-голямо проучване, разглеждащо дългосрочните ефекти на COVID-19 върху тези, които са били хоспитализирани, известно като проучването Phosp-COVID.

Изследователите са установили, че някои симптоми съвпадат с признаците на увреждане на органите, разкрити при сканирането с ЯМР - например стягане на гърдите и кашлица с аномалии в белите дробове. Въпреки това не всички симптоми, изпитвани от хората, живеещи с дълъг КОВИД, могат да бъдат пряко свързани с това, което се вижда на сканирането.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
931 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.25 | 13:02

2
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
Ха

2023.09.25 | 08:18

1
Пълни лъжи ваксини те развиват тези увреждания а не совида

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини