Легионерската болест в Полша покоси 16 души

  • 30 август 2023 18:58

  • 3933
  • 2
Легионерската болест в Полша покоси 16 души
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Броят на смъртните случаи от легионерска болест в Полша нарасна на 16. Още 140 души са заразени в югоизточния регион близо до границата с Украйна, съобщиха здравните власти, съобщава БТА. 

Районът на град Жешув, разположен на около 80 километра от границата, е ключов транзитен център за международната военна подкрепа за Украйна. В него са разположени около 10 000 американски военнослужещи.

Смъртните случаи от болестта са сред възрастни хора, които са имали и други здравословни проблеми като рак, съобщиха властите.

Увеличава се броят на починалите от легионела в Полша, бактерията е открита във ВиК системата

Лабораторните тестове потвърдиха наличието на микроби на легионерската болест във водопроводната система на града. Властите все още търсят източника на инфекциите, чийто брой е безпрецедентен за региона. Агенцията за вътрешна сигурност също проверява за евентуални злонамерени действия.

Експертите твърдят, че причината може да е в рядко използвани водопроводи, където микробите са могли да се разпространят при високите температури по време на неотдавнашната гореща вълна. 

Легионерската болест е белодробна инфекция, която се получава при вдишване на заразени водни пръски. Тя не се разпространява чрез питейна вода.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3933 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.30 | 19:34

2
Руснаците са я пуснали във водопровода
Ас

2023.08.30 | 19:29

1
Очаквайте нови ваксини и нови млрд

Добави коментар

Водещи новини