ООН: СПИН може да бъде прекратен до 2030 г.

  • 13 юли 2023 16:26

  • 1738
  • 0
ООН: СПИН може да бъде прекратен до 2030 г.
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

СПИН може да бъде прекратен до 2030 г., заяви агенцията на ООН UNAIDS, докато очертаваше пътна карта за инвестиции, превенция и лечение, базирани на доказателства, и справяне с неравенствата, които в момента възпрепятстват напредъка, предаде БТВ.

Според UNAIDS прекратяването е преди всичко финансово и политическо решение.

„Успехът е възможен дори през това десетилетие“, каза изпълнителният директор Уини Бянима.

Излекуваха пациент от ХИВ и рак със стволови клетки

През 2015 г. ООН реши да сложи край на СПИН като проблем за общественото здраве до 2030 г.

„Най-големият напредък по отношение на ХИВ, вирусът, който причинява СПИН, е постигнат в региони, които са инвестирали сериозно“, каза Бянима.

Източна и Южна Африка бяха дадени като пример, тъй като новите ХИВ инфекции са намалели с 57% от 2010 г.

Ботсвана, Есватини, Руанда, Танзания и Зимбабве вече са постигнали така наречените цели 95-95-95.

Това означава, че 95 процента от хората, живеещи с ХИВ, знаят своя статус; 95 процента от тези, които знаят, че имат ХИВ, са на животоспасяващо антиретровирусно лечение; и 95 процента от хората на лечение постигат потискане на вируса.

Към постигането на тези цели се приближават поне още 16 държави.

Те включват осем в Субсахарска Африка - регионът, където живеят 65 процента от ХИВ-позитивните хора - и Дания, Кувейт и Тайланд.

Преди две десетилетия пандемията от СПИН изглеждаше неизбежна, като всяка година 2,5 милиона се заразяваха с ХИВ и повече от 2 милиона души губеха битката срещу вируса, казаха от  UNAIDS.

Сега обаче нещата са различни. „Сега има възможност да сложим край на СПИН чрез увеличаване на политическата воля чрез инвестиране в устойчив отговор на ХИВ чрез финансиране на това, което е най-важно: основана на доказателства превенция и лечение на ХИВ, интегриране на здравни системи, недискриминационни закони, равенство между половете и овластена общност мрежи“, се казва в доклада на агенцията на ООН.

През 2022 г. 39 милиона души по света са живели с ХИВ, от които 29,8 милиона са имали достъп до антиретровирусна терапия. Липсващите включват 660 000 деца, сочат данни на UNAIDS.

Антиретровирусното лечение се е увеличило близо четири пъти от 7,7 милиона през 2010 г.

Нещо повече, през 2022 г. 82% от бременните и кърмещите жени, живеещи с ХИВ, са имали достъп до антиретровирусно лечение. През 2010 г. този брой е намалял до 46%. Този увеличен достъп доведе до 58 процента спад на новите инфекции при деца.

Около 1,3 милиона души са се заразили с ХИВ наскоро - с 59 процента по-малко от пика през 1995 г. Болестите, свързани със СПИН, взеха 630 000 живота.

„Като цяло броят на смъртните случаи, свързани със СПИН, е намалял с 69 процента от пика през 2004 г.“, се казва в доклада.

„Краят на СПИН е възможност“ днешните лидери да бъдат запомнени като „тези, които сложиха край на най-смъртоносната пандемия в света“, каза Бянима.

Шефката на агенцията отбеляза, че е оптимист, но предупреди, че успехът зависи от конкретни действия. Финансирането за ХИВ през 2022 г. спадна до 20,8 милиарда долара, същата сума за 2013 г. и доста по-малко от 29,3 милиарда долара, необходими до 2025 г. за борба с пандемията.

Излекуваха пациент от ХИВ и рак със стволови клетки

Докато се постига напредък в декриминализирането на еднополовите връзки, законите, насочени към хора от ключови групи или тяхното поведение, все още присъстват в много нации, каза UNAIDS.

Пандемията от ХИВ продължава да засяга ключови групи от населението повече от общото население, се добавя в него.

През 2022 г., в сравнение с възрастните на 15-49 години в общото население, разпространението на ХИВ е единадесет пъти по-високо сред мъжете, които правят секс с мъже; четири пъти по-високо сред проституиращите; седем пъти по-високо сред хората, които си инжектират наркотици; и четиринадесет пъти по-високо сред транссексуалните хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини