Ето кой е първият симптом за евентуално наличие на метаболитен синдром

  • 27 май 2023 09:14

  • 1902
  • 0
Ето кой е първият симптом за евентуално наличие на метаболитен синдром
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

При млад и здрав човек покачването на телесното тегло без промяна в начина на хранене и натрупването на килограми в областта на корема е първият симптом за евентуално наличие на метаболитен синдром. Това каза в интервю за БТА д-р Десимира Миронова, ендокринолог в болница „Лозенец“. По думите й след тях се появяват задух, сърцебиене и отпадналост. 

При жените в менопауза натрупването на телесна маса в областта на талията не винаги означава наличие на метаболитен синдром.

Сред мъжете, страдащи от затлъстяване, се установяват репродуктивни проблеми, добави д-р Миронова.

Доказването на метаболитен синдром започва с базови изследвания, като изследване на кръвната картина не показва нищо, посочи още лекарят. 

Метаболитен център

В болница „Лозенец“ вече работи Метаболитен център, който ще обедини на едно място ендокринолози, гастроентеролози, психолози, физиотерапевти. Целта ни е в рамките на ден-два пациентът да може да се консултира с няколко специалисти и ако се наложи, веднага да се направят и изследвания, тъй като знаем колко демотивиращо действа на хората, когато трябва да отделят няколко дни, за да посетят различни лекари, допълни тя. В Метаболитния център ще може да се прегледа всеки, който види, че има промяна в теглото му, размера на дрехите, натрупване на мастна тъкан около корема. Метаболитният синдром е едно от малкото заболявания, при което пациентите сякаш остават разочаровани от диагностицирането, защото си мислят, че напълняват заради заболяване. Не винаги е нужно да се включи медикамент в терапията, тъй като напълняване се получава и заради неправилно хранене и липса на движение. 

Затлъстяване и метаболитен синдром сред деца

Децата са в приоритетите на детските ендокринолози, защото случаите на детско затлъстяване вече са лавинообразни. При децата критериите за лечение на затлъстяване са по-специфични, посочи д-р Миронова. 

В отговор на въпрос дали децата надебеляват заради проблем в хормоналния баланс или надебеляването води до дисбаланс в хормоните д-р Миронова каза, че и двете твърдения са верни. Има моногенетични заболявания, свързани с промени в ген, водещи до генетично затлъстяване. В тези случаи лечението е много по-специфично, допълни тя и посочи, че в Европа са налични медикаменти за това лечение. Факторите на средата, храненето, намалената двигателна активност и застоялият начин на живот, който в много случаи родителите стимулират, давайки електронни устройства на децата си, могат да бъдат фактори за детското затлъстяване, още повече - ако има и семейна обремененост. Проучвания, направени сред майки, които са били със затлъстяване преди бременността си, показват, че многократно нараства рискът детето да развие метаболитен синдром и затлъстяване до навлизането му в пубертета. Дори семейството да има добра двигателна култура и да се храни балансирано, когато детето се „сблъска“ с джънк фууд или с друга вредна храна, която винаги е по-сладка, по-примамлива и силно маркетирана, то, рано или късно, посяга към нея.

Прием на лекарство за диабет с цел отслабване

Медикаментът, който напоследък се приема с цел отслабване, всъщност е регистриран и се използва за лечение на диабет тип 2 – заболяване, свързано с метаболитен синдром. Има друг медикамент, който е регистриран за лечение на затлъстяването, но не е реимбурсиран от здравните системи, добави д-р Миронова. По думите й вероятно предстои да навлезе нов, още по-мощен медикамент, който показва много добра прогноза по отношение на редукцията на теглото – с 20 процента. Има риск хората да решат, че ще се хранят както си пожелаят, щом пият такива хапчета, добави тя. Не може обаче да се пият хапчета за редукция на теглото без да има движение и балансирано хранене. В един момент приемът на лекарството ще трябва да се спре и ако човекът не е променил начина си на хранене, ще се постигне йо-йо ефект в рамките на до около две години. Най-мързеливият начин за отслабване е чрез медикамент, но не винаги това е решението. Винаги в терапията се включват диета и физическа активност. Ако има допълнително заболяване, свързано с метаболитния синдром, тогава лекуваме и него, допълни специалистът. 

Пет килограма в повече не са причина за прием на медикамент за редукция на теглото. Тичане в парка, плуване, ходене пеша и воля ще намалят теглото до желаните килограми. Медикаментите за редукция на теглото са за хора, страдащи от затлъстяване, а не от наднормено тегло, добави тя.  

За 90 дни мозъкът започва да възприема храната по нов начин

Захарта е наркотикът на 21-ви век, коментира д-р Миронова желанието за консумация на сладки храни. По думите й захарта пристрастява в пъти повече, отколкото наркотиците. Тази зависимост се повлиява трудно, като за целта е необходима психотерапия, промяна на храненето и на начина на живот. За да започне мозъкът да възприема храната по нов начин, са достатъчни 90 дни. Ние смятаме, че сладкото ни е необходимо, за да се възнаградим, но то не ни е необходимо, защото можем да живеем и без да приемаме допълнително калории от захарта. Яденето на сладко е проблем на мозъка, на рецепторите на езика, а ефектът е като при доминото и се получава затворен цикъл. Тежък житейски момент и определено психологическо състояние може да доведат до повишаване на приема на храна, повлияват се рецепторите, започва инсулиновата резистентност и става порочен кръг. При стресова ситуация повечето хора прибягват към храна. 

Не е доказана връзката между спиране на тютюнопушенето и напълняването, каза още д-р Миронова. Това е възприятие на психологично ниво, това е навик. По отношение на навика бих искала да добавя, че са правени анализи сред пациенти, подложени на бариатрична хирургия, след която те могат да свалят до 40-50 килограма. Данните показват, че една зависимост веднага бива заменена с друга зависимост, като много често зависимостта от храната се замества със зависимост към хазарт, към алкохол, дори двойките се развеждат. 

Диагностика за метаболитен синдром

Първият симптом у млад, здрав човек за евентуално наличие на метаболитен синдром е най-видимият – покачване на тегло и натрупване на телесна маса в областта на корема. След това се появяват задух, сърцебиене и отпадналост. По думите на лекаря е необходимо да се направят базови изследвания – на липиден профил, изследване на нивото на кръвна захар, на инсулиновата чувствителност, на чернодробните ензими, изследване за наличие на вътрешно възпаление, изследване на щитовидните хормони. Няма нужда веднага да се започне с изследване на нивото на кортизол и стресовите хормони. 

Мъже и жени

При мъже до 45-годишна възраст препоръката е да се изследва нивото на тестостерона. Затлъстяването променя образуването на някои хормони. Много често тестостеронът при мъжете, засегнати от затлъстяване, много по-лесно става на естроген – женски хормон, отколкото при мъже, които нямат наднормено тегло или затлъстяване. При такава промяна в хормоните може да настъпи понижаване на либидото. Всъщност, тестостеронът е хормон, който има протективна функция спрямо сърцето на мъжа и когато нивото на тестостерон е ниско, сърцето може да пострада. Ако някой реши да си набави тестостерон инжекционно – в мастната тъкан, ще направи така, че да го превърне в естроген, посочи още д-р Миронова. По думите й сред мъжете със затлъстяване често се наблюдават и репродуктивни проблеми.

Напълняването в областта на корема при жени в менопауза би могло да бъде сигнал за метаболитен синдром, въпреки че не е задължително. Естрогенът предпазва костната система и сърцето на жената и когато тя навлезе в менопаузата, нивото му намалява. Не е задължително с настъпването на менопаузата да се появи метаболитен синдром, но тези жени са по-склонни да го развият. 

Заплащане на лечението

Здравните системи не дефинират затлъстяването като заболяване, за което има смисъл здравните каси да реимбурсират лекарствата, обясни д-р Миронова. Медикаментите за лечение на затлъстяване обаче са сериозно перо в бюджета, а без тях няма как да профилактираме придружаващите заболявания, допълни тя. По думите й лечението на пациент, който страда от затлъстяване и някакво друго придружаващо заболяване, свързано с него, е много скъпо. Всички тези пари могат да бъдат спестени дългосрочно, ако се включи лечение на затлъстяването, добави д-р Миронова.  

Безплатни тестове и индивидуални режими продават съмнителни продукти за отслабване

Последвайте канала на

Десислава Станева
1902 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини