Интервю с имунолог: Какво трябва да знаем за имунната система, храненето и здравето?

  • 23 март 2023 19:32

  • 3555
  • 0
Интервю с имунолог: Какво трябва да знаем за имунната система, храненето и здравето?
© Pixabay

Имунитетът е широко обсъждана тема и често чуваме и четем различни мнения за това що е то имунитет и как да го поддържаме в добро състояние.

Когато става въпрос за здравето ни обаче, непроверената и субективна информация, дадена от неквалифицирани здравни ентусиасти, може да ни подведе и да доведе до нежелани последици. Все още сме в интензивен грипен сезон, който засяга възрастните, но и децата, чийто имунитет все още не е стабилно изграден, и родителите им непрекъснато се чудят какви по-специални грижи да полагат за тях, за да намалят честите боледувания. За това решихме да дадем на читателите си това, от което имат нужда – основната важна информация за имунитета, представена от д-р Цветелина Великова, специалист по клинична имунология. 

1. Знаем, че правилното хранене е в основата за набавянето на необходимите вещества за здрава имунна система. Има ли и храни, които трябва да се избягват?

Правилното хранене е от първостепенна важност, за да се осигури добро здраве на целия организъм, включително на имунната система. Едни от най-важните макронутриенти за имунитета са белтъците, тъй като самите антитела са белтъци, както и някои молекули с имунна функция (цитокини, антимикробни пептиди и други). Витамините и минералите поддържат изключително добре метаболизма на клетките, както и този на имунните клетки. Що се отнася до децата, например, няма конкретни храни, които трябва да се избягват, но е важно да няма нито прехранване, нито недохранване на детето, за да е здрава имунната му система. Също така знаем, че ако кръвната захар не е добре регулирана (както е при диабет), то това затруднява функциите на имунните клетки и ги потиска.

2. Можем ли винаги да си набавим нужните полезни вещества само чрез храна?

Теоретично е възможно, на практика – също. Затрудненията идват понякога, когато детето не обича всички предлагани храни. Бих казала, че е чудесно медицината да е напреднала дотолкова, че да можем да правим различни кръвни изследвания, които да ни насочват към недостатъчност или дефицит преди още да има симптоми на заболяване, преди да се е разгърнала клиничната картина или да са настъпили усложнения. В тези случаи на помощ ни идват наличните суплементи/хранителни добавки, с които да подпомогнем храненето си и това на децата ни при необходимост.

3. Каква е разликата при имунната система на деца в сравнение с тази на възрастните?

На първо място детската имунна система не е умален модел на тази на възрастните хора. Виждаме както количествени разлики, така и качествени. Освен незрялостта на организма, децата имат различен брой имунни клетки от възрастните (неутрофили, лимфоцити и т.н.). Това не бива да плаши родителите, защото е нормално. През първите месеци и години от живота на едно дете, имунната система не се е срещала все още с всички болестотворни микроорганизми и когато това се случи, в повечето случаи настъпва инфекция. Можем да кажем, че до 2-годишна възраст детският имунитет среща трудности да се справи с микроорганизми, чиито антигени са въглехидрати, а не белтъци. Защото детската имунна система е наивна. Антителата (т.нар. имуноглобулини) също не се произвеждат в достатъчни количества от В лимфоцитите. Производството на антитела (имуноглобулини ИгА, ИгГ и ИгМ) достига този етап при възрастните едва в пубертета. Дотогава децата по правило страдат повече от различни инфекции за разлика от възрастните.

Има и една прилика между имунната система на бебетата и хора в много напреднала възраст – казват, че животът започва и завършва с относителен имунен дефицит. И докато при децата това се дължи на незрялостта и функционалната недостатъчност, то при много възрастните хора имунният дефицит е свързан с изчерпването и остаряването на имунната система и нейната ограниченост да се активира при нужда.

4. Вярно ли е, че и психическото състояние е пряко свързано с имунитета така, както и физическото?

Напълно вярно е. Ако под психично здраве разбираме липсата на болест и стрес, то ние знаем, че избягването на стреса или научаване на начините за справяне с него, са ключови, за да имаме ние и децата ни здрава имунна система. Хормоните, които се отделят при стрес (остър или хроничен), силно потискат имунната система. В днешно време сякаш сме свикнали със стреса, а всъщност ние трябва да научим себе си и децата си да се справят с него и да ограничат последствията от него върху цялостното здраве на организма и имунната си система.

По отношение на физическата активност има малко разногласия в науката. Смята се, че умерената физическа активност е добра за имунитета, защото подобрява кръвообращението и оттам достъпът на имунни клетки и молекули до всички органи и тъкани в организма. Тежкоатлетите, обаче, могат да бъдат с потиснат имунитет, което се дължи на различни фактори.

5. Имуностимулатори и имуномодулатори, каква е разликата?

Имуномодулаторите са голяма група лекарства, които повлияват имунната система - могат да я потискат, стимулират, модулират, допълват и т.н. Имуностимулаторите са такива вещества, които усилват дадени функции на имунната система или увеличават броя и процента на определени имунни клетки и имунни молекули. Имаме твърде малко лекарства, които са истински имуностимулатори, а повече суплементи, които оказват влияние върху имунните функции.

За да се избере конкретен имуномодулатор/стимулатор, необходимо е внимателно да се прецени състоянието на детето, модела на боледуване (какви инфекции, какви причинители, колко често, кои органи и т.н.), за да се назначи подходяща имуномодулация. Понякога се установяват дефицити или недостатъчности на витамини и минерали, които имат значение за имунните функции. Такива са например витамин Д и цинк. В тези случаи се препоръчва суплементация, за да се оптимизира и работата на имунната система.

Важно е да сме добре осведомени по въпроси, свързани със здравето ни. Но също толкова важно е и да се доверяваме само на достоверни източници на информация и специалисти. Д-р Великова отговори на някои от най-често задаваните въпроси по адрес на имунитета и по достъпен и интересен начин. Както разбрахме от нея, освен качествена и полезна храна, спокойствие и емоционална подкрепа, за да запазим децата си здрави и енергични, понякога е добра идея да включим в режима им и добавки, които поддържат имунната им система през цялата година. Именно това е мисията на Sun Wave Pharma при създаването на РиноСън и Имунис – два продукта, вдъхновени от детското здраве и предназначени изцяло и само за деца. Оборудвани с точната информация, нищо не може да ни спре да се превърнем в най-добрата (и здрава) версия на себе си.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
3555 0

Свързани новини

Водещи новини