Отстраниха изключително рядък тумор от носната кухина на пациент в Пловдив

  • 09 януари 2023 13:10

  • 1417
  • 0
Отстраниха изключително рядък тумор от носната кухина на пациент в Пловдив
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изключително рядък тумор беше отстранен успешно от носната кухина на 46-годишен мъж в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Операцията извърши изпълнителния директор на болницата и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов, съобщава "24 часа".

Пациентът е пристигнал в Клиниката по УНГ болести с обилно кръвотечение, без придружаващи заболявания, които да го провокират. Веднага са му направени пълни кръвни изследвания, които не са показали съществени отклонения.

При осъществената ендоскопия на носната кухина е установена ливидна туморна формация в областта на лявата носна кухина. Тя е в близост до черепната основа и е силно кръвоснабдена.

“Приложението на добре структурирана предоперативна образна и клинична диагноза гарантира отлични възможности за успешно хирургично лечение”, казват специалистите от Интегралния център.

Под обща анестезия с помощта на ендоскопски оптически подкрепен ендоназален подход туморът е премахнат изцяло. След успешната операция, пациентът е имал кратък възстановителен период и само за 3 дни е изписан без оплаквания от клиниката.

Отстраниха гигантски тумор от сърцето на мъж

Туморът с наименование “гломангиоперицитом” се среща особено рядко и представлява едва 0,5% от всички синоназални образувания. Има злокачествен характер, но е изключително резистентен на химиотерапия и лъчетерапия. Засяга по-често жени около 70 години, което прави случая още по-рядък.

Цветелина Кирилова
1417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини