Микробиолог обясни кога се стига до усложнения при скарлатина

  • 06 декември 2022 19:49

  • 6073
  • 1
Микробиолог обясни кога се стига до усложнения при скарлатина
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Седми случай на починало от скарлатина дете във Великобритания. Това предизвика тревога на Острова и въпроси и у нас какво провокира инфекцията. Tя може да е фатална в изключително малко случаи.

Скарлатината е често срещана през есенно-зимния сезон. Тя представлява вид шарка, като обикновено оплакванията са температура, отпадналост, болки в гърлото. Типичен симптом е и малиново оцветяване на езика, откъдето идва и името на болестта.

У нас няма данни за зачестяване на усложненията от инфекцията и засега не е напълно ясно защо това се случва във Великобритания. Инфекциите при децата в Обединеното кралство са причинени от бактерията стрептококи от тип А. Властите вече дават инструкции как да се действа.

Расте броят на децата, починали от бактериална инфекция във Великобритания

„Даваме общи съвети на родителите - за какво да следят - болки в гърлото, треска, висока температура, обрив са симптоми на тази инфекция“, заяви министърът на образованието на Великобритания Ник Гиб.

На Острова обмислят превантивно раздаване на антибиотици и масово тестване. Миркобиолози припомнят, че бактерията може да се диагностицира за 10-15 минути с бърз тест.

„Съветвам при съмнения за скарлатина или стерптокова ангина тези тестове да се правят. Тази бактерия нормално може да се открие в гърлото при здрави хора, има я по кожата, тя не при всички причинява заболявания. Зависи от имунната система. Тъй като децата имат по-крехка имунна система, при тях тази инфекция се проявява по-често“, обясни пред БТВ микробиологът в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов.

Доц. Иванов отхвърля теорията, че бактерията е резистентна на антибиотици. Такова е мнението и на доц. Валери Велев.

„Имунитетът ни е забравил срещата с тази бактерия и изведнъж ние сме едни стерилни хора, които могат да заболяват много лесно“, добави той.

Доц. Велев обяснява, че до усложнения се стига при т.нар. инвазивна инфекция - много рядко бактерията може да навлезе в кръвообращението и атакува други органи и системи. При повечето пациенти скарлатината протича леко.

„При малките деца започва с повръщане. Но след 24-тия час от началото на пристъпа се явява характерния обрив. Тялото започва да става червеникаво, на малки червени точки все едно сте прегрели детето“, допълни доц. Велев.

Във Великобритания се отчита цялостен скок в броя на заразените със скарлатина. Такава е тенденцията и у нас, посочват от здравното министерство - случаите са 462 от началото на годината, спрямо 136 за същия период през миналата. Починали няма. Такава тенденция се отчита и при останалите заразни болести след отпадането на COVID мерките.

Мая Йорданова
6073 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:47

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини