Проф. Огнян Кунчев: Нов подвариант на Омикрон се появи във Франция и Италия, може да дойде у нас по празниците

  • 05 декември 2022 22:31

  • 6295
  • 11
Проф. Огнян Кунчев: Нов подвариант на Омикрон се появи във Франция и Италия, може да дойде у нас по празниците
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Много обезпокоително за нас е това, което става с коронавируса във Франция и Италия, където един нов подвариант се появи и "тръгна" нагоре много прогресивно. Това е един нов подвариант на Омикрон и от него се повишава броят на смъртните случаи, каза в интервю за БТА математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1290

Така той отговори на въпрос дали пандемията от COVID-19 отшумява и приключва, или е обратното, след като в Китай има увеличение на случаите на заразените.

Според проф. Огнян Кунчев този нов подвариант на Омикрон все още го няма в Германия и в Австрия, но ще се появи след коледните празници, когато се съберат много хора на едно място и ако не се спазват ограниченията.

Доц. Кунчев: Високите вълни на COVID-19 преминаха в началото на годината

"Новият подвариант е малко по-заразен от предишните, но няма голяма смъртност или тя е такава, каквато е при обикновения Омикрон. Този нов вариант преминава относително леко при заразените, но има много случаи на леко прекаран COVID-19 и след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Това е при пациенти с леко изкаран COVID-19, но той се оказва много коварен и след него се отключват заболявания, които даден човек даже не ги е имал. Много е опасно, когато се получават тромби или съсиреци на кръвоносната система", обясни проф. Кунчев. 

Хората, които имат съпътстващи заболявания, трябва да вземат мерки и да носят предпазни маски, призова той.

На въпрос дали предстоящите коледни и новогодишни празници, многото връщащи се хора у нас от чужбина и липсата на мерки няма да доведат до увеличаване на случаите на COVID-19, проф. Кунчев, каза, че ако се види броят на смъртните случаи, ще стане ясно, че от юни - само за три месеца, у нас са починали 500 души от COVID-19. Това беше през юни, юли и август, когато имаше летен "бум" на коронавируса, добави математикът. 

Според него сега не е добре, че напълно са премахнати мерките, а предстоят празници като Коледа и Нова година. "Трябва да се обръща внимание на хората, които имат съпътстващи заболявания, като е добре поне те да вземат мерки и да ходят с предпазни маски. Това обаче трябва да са маски с добра защита и да се носят в по-малки помещения, например магазинчета и в градския транспорт. Добре е да се избягват и заведенията, в които има много посетители", препоръча проф. Огнян Кунчев.  

На въпрос може ли изобщо да се говори за финал на пандемията от COVID-19, след като се появяват все нови подварианти, математикът заяви, че не може да се каже, че има такъв край. "И по най-строга дефиниция, не може да се каже това, защото всеки ден умират по няколко души", каза ученият.

На въпрос дали има вероятност този нов подвариант на Омикрон, който се е появил, точно по празниците да се разпространи и у нас, проф. Кунчев отговори, че "точно около празниците ще дойде и ще се засили след Нова година".

Новият подвариант на Омикрон се очаква да дойде у нас от държавите, в които много българи работят и учат.

"Този подвариант на Омикрон предстои да дойде у нас отвън - през Франция и Италия, като пътищата му минават обикновено през Германия и Австрия. В България, ние, имаме най-много връзки с Германия и Австрия, и с Великобритания. В тези държави има много българи, които работят и учат в университети, и предстои да се завърнат у нас за празниците за Коледа и Нова година", каза проф. Кунчев 

Попитан на какво се дължи този "бум" на заразените с COVID-19 през последните седмици в Китай, който беше съпроводен и с протести срещу ограничителните мерки, проф. Огнян Кунчев отбеляза, че там има относително добри мерки и хората ходят с маски, където трябва.

"Но в Китай, в даден район, когато случаите станат няколко - два-три-четири, веднага съответният регион се затваря и властите искат да локализират "пожара" още в самото начало. Това е т.нар. политика за нулев COVID, която се прилага в Китай", коментира проф. Кунчев и добави, че тези мерки са предизвикали протестите в страната.    

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6295 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2022.12.06 | 14:33

11
пак ли тия молци ги вадите бе!
Ковидар

2022.12.06 | 10:45

10
Вместо да си правите устата за връщане на мерки за живеещите постоянно тук, ограничете това иди ми доди ми! Внасят го отвън, пък ние да стоим с маски. Достатъчно е, че тия от чужбина ни внесоха ИТН и ПП! Сега обратно!
….

2022.12.06 | 05:32

9
Вместо да ходя по зъболекари ,ще взема да ходя при математици. Сигурно по евтино ще ми излезе.

2022.12.05 | 23:04

2
ТОЯ КОПАНАР КУНЧЕВ ОТ МЕДИЦИНА НИЩО НЕ РАЗБИРА НО ГЛУПОСТИ ДА ГОВОРИ ЕША СИ НЯМА

2022.12.06 | 04:43

8
Този кунчев е друг, но и той от медицина нищо не разбира.

2022.12.06 | 04:42

7
Новият вариант се нарича EBISE-VGZ !!!

2022.12.06 | 04:35

6
Верно е - изкарах го онзи ден без да разбера.

2022.12.06 | 04:33

5
Ти да видиш ! :):):):):):)
PaulaFox

2022.12.06 | 00:34

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.05 | 23:45

3
Може да го турна на майкати , боклук недъгав !

2022.12.05 | 23:00

1
ахахахаха, професорът е комедиант

Добави коментар

Водещи новини