Жените са по-застрашени от дълъг КОВИД, установи проучване

  • 11 ноември 2022 11:26

  • 319
  • 0
Жените са по-застрашени от дълъг КОВИД, установи проучване
© Getty Images

Жените са по-застрашени от дългъг КОВИД, съобщи електронното издание Медикъл експрес, цитирайки американско изследване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Проучването съдържа данни от осем вълни на КОВИД-19, обхваща всички 50 щата и обобщава резултатите на 16 000 души, проследявани на всеки шест седмици между 5 февруари 2021 г. и 6 юли 2022 г.  

Маурисио Сантилана, професор в университета „Нортистърн“ и един от авторите на изследването, казва, че продължава събирането на данни за дълъг КОВИД.  За целите на проучването той се определя като наличие на симптоми повече от два месеца.

Имунните реакции към тежък Ковид могат да предизвикат мозъчни проблеми

Според резултатите, публикувани в изданието JAMA Network Open, жените са почти два пъти по-застрашени от дълъг КОВИД. Засега няма обяснение защо рискът при представителките на нежния пол е толкова голям.

„Изследването е подкана към специалистите да се съсредоточат върху механизма, който задържа вируса по-дълго в женското тяло“, казва Сантилана. Рискът е в зависимост и от възрастта – при пациенти над 40 години той нараства с всяко десетилетие.

Всеки следващ вариант на вируса води все по-малко до дълъг КОВИД. Засега обаче няма достатъчно данни, за да се потвърди дали тази тенденция ще продължи.

Диабетът увеличава 4 пъти риска от дълъг COVID

Около 15% от прекаралите заболяването в САЩ са засегнати от дълъг КОВИД. Подобни са резултатите и в други държави. „Ако 1 от 10 или 9 е засегнат от дълъг КОВИД, това заслужава внимание“, казва Сантилана.

Симптомите на дълъг КОВИД варират от постоянна умора до респираторни и сърдечни смущения.

Според Сантилана изследването показва, че ваксинирането също помага да се избегне рискът от дълго протичане. Двудозовите ваксини осигуряват 30% намаляване на възможността от дълъг КОВИД. В изследването все още няма данни за ефекта на бустерните дози.

Дългият COVID-19 засяга повече възрастни и ваксинирани хора

„Вирусът ще е с нас години наред и е добре да оценим рисковите фактори. Така ще лекуваме по-добре хората и ще научим как да живеем заедно с КОВИД“, казва още експертът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
319 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини