Удължават COVID мерките у нас

  • 06 октомври 2022 15:50

  • 2917
  • 7
Удължават COVID мерките у нас
©
Слушай новината Слушай новината

Противоепидемичните мерки в страната остават в сила до 12 октомври. Това става ясно от заповед на Министерство на здравеопазването, която влиза в сила от днес (06.10.22 г.). 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Въвеждат се някои ограничения, които ще са в сила една седмица. 
 

Мерките предвиждат задължително носене на предпазни маски в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст.  

Всички хора, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м. 

Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имат ангажимент да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябва да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). При възможност и по преценка те ще трябва да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени. 

В обществените и търговските обекти е задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете. 

Задължително остава и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Ето целият текст на заповедта:

I. Въвеждам временни противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 06.10.2022 г. до 12.10.2022 г., както следва:

1. Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в Приложение № 1. Изключение от изискването за носене на защитна маска за лице се допуска за деца до 6 - годишна възраст.

2. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

3. Всички работодатели, органи по назначаване и ръководства на висши училища да организират провеждането на противоепидемични мерки, както следва: а) редовно проветряване и дезинфекция съгласно алгоритъм, посочен в Приложение № 2; б) недопускане до работните помещения и в помещенията на висшите училища на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други); в) инструктаж на персонала, преподавателите и студентите за правилна хигиена на ръцете, съгласно посоченото в Приложение № 3 и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант.

4. При възможност и по преценка лицата по т. 3 да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени.

5. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, освен мерките по т. 3, прилагат и следните противоепидемични мерки: а) организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито; б) осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта; в) поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция, а за обектите по т. 1 - и за задължението за носене на защитна маска за лице при посещението на съответния обект.

6. Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

7. Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

II. Противоепидемичните мерки по т. I, т. 3 и 5 са задължителни за прилагане от всички работодатели/органи по назначаване и физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите.

III. Министрите и ръководителите на други ведомства, съгласно функционалната си компетентност дават указания за прилагането на въведените с тази заповед противоепидемични мерки в контролираните от тях обекти и дейности и създават организация за изпълнението и контрола им.

IV. Заповедта влиза в сила от 06.10.2022 г.

V. Заповедта да се публикува на интернет страницата на Министерство на здравеопазването. Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Министерство на здравеопазването пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2917 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.10.06 | 18:07

7
Абе я си е.бавайте майката !
PaulaFox

2022.10.06 | 17:25

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.06 | 16:45

5
малоумниците не разбраха, че никой не се интересува от техните мерки, маски, каски и т.н., нито пък, че някой изобщо спазва или ще спазва фашистките им заповеди! щом им се ходи по съдилища и дела, да продължават в същия дух!

2022.10.06 | 16:39

4
ковид-тероризма продължава
с

2022.10.06 | 16:33

3
ковид не съществува

2022.10.06 | 16:12

2
Да ви го набутам !!!!

2022.10.06 | 16:00

1
изборите минаха и отново започват филма

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини