Американско изследване: Пандемията е променила личността на хората

  • 03 октомври 2022 12:24

  • 1062
  • 2
Американско изследване: Пандемията е променила личността на хората
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пандемията от COVID-19 е оказала дълбоко въздействие върху хората, като е променила личността им, пише "Пъблик лайбръри ъв сайънс" (PLoS). Списанието се позовавайки се на американско изследване, информира БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32357

За целите на проучването авторите му от медицинския колеж към университет на Флорида са анализирали данни от въпросници, попълнени от 7109 души по различно време на пандемията.

Участниците на възраст от 18 до 109 години са попълнили личностен тест, оценяващ пет основни черти на характера - екстровертност (extroversion), невротизъм (neuroticism), насоченост към другите (agreeableness), отвореност към опита (openness) и съзнателност (conscientiousness).

Резултатите показват, че по време на първата фаза на пандемията, от март до декември 2020 г., състоянието на личността на участниците остава относително стабилно, като само леко намалява невротизмът. Изследователите обясняват това с факта, че хората са се фокусирали върху външни събития и са престанали да се самообвиняват за неуспехите.

През втората фаза на пандемията (2021-2022 г.) този ефект изчезва, но се наблюдава спад в екстровертността, насочеността към другите, отвореността към опита и съзнателността. 

Кръвен тест прогнозира дали сме застрашени от дълъг COVID-19

Според теста през двете години на пандемията личностите са се променили така, както обикновено се случва за десет години. Най-значителни отклонения се наблюдават при младите хора, докато възрастните хора като цяло остават стабилни.

"Младите хора стават по-раздразнителни и склонни към стрес, по-несговорчиви и недоверчиви, по-малко сдържани и отговорни", пишат авторите.

Изследователите предполагат, че личността на младите хора е по-податлива. Пандемията е нарушила естествения ход на живота им във важен период на формиране (започване на училище или кариера, развиване на приятелства и любовни отношения), така че те са реагирали по-силно на нея, отколкото хората от по-старото поколение.

Това обаче е само теория - все още не е установена точната причина за връзката между пандемията и промяната на личността. Изследователите възнамеряват да продължат наблюденията си, включително да разберат дали промените са временни или постоянни.
 

Повече за Коронавирус

corona
Цветелина Кирилова
1062 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
g

2022.10.05 | 11:38

2
да масова психоза и параноидна шизофрения, циклофрения и др . подобни народа изтрещя че даже се боде с експериментални течности няколко пъти
PaulaFox

2022.10.03 | 12:44

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини