Кога да мерим кръвното налягане и правим ли го правилно?

  • 07 октомври 2022 17:00

  • 11687
  • 0
Кога да мерим кръвното налягане и правим ли го правилно?
©

Лекарите са единодушни – хората, които страдат от хипертония трябва да следят кръвното си налягане и в домашни условия. Последните проучвания показват, че домашното измерване на кръвното е понякога по-важно, a дори и по-точно, от това в лекарския кабинет. Но как е възможно това?

Оказва се, че престоят в лекарския кабинет причинява стрес на пациентите и покачва показателите на кръвното им налягане. Това състояние е доста често срещано и се нарича „хипертония на бялата престилка“. Съществува и обратният феномен – кръвното налягане в лекарския кабинет е по-ниско от това, което бихте измерили вкъщи.

Очевидно стресовите ситуации не благоприятстват получаване на точни показатели на кръвното налягане, но дори и да нямате „хипертония на бялата престилка“ , меренето му само в лекарския кабинет е недостатъчно. За да имате ясен поглед върху здравето си, трябва да мерите кръвното си налягане ежедневно. Естествено, най-лесно е да го правите у дома. Това би могло да ви гарантира редовни и точни резултати, но само при определени условия!

Ето някои интересни факти и полезни практики, с които е добре да се запознаете, за да сте сигурни, че следите ефективно кръвното си налягане и получавате възможно най-точните показатели.

Кръвното налягане не е постоянна величина и обикновено следва определен модел. Кръвното налягане се повишава сутрин преди да се събудите, най-високо е към обяд и започва да спада в следобедните часове и вечерта. През нощта, докато спите, обикновено е най-ниско.

Това вариране на кръвното налягане е съвсем нормално, но създава известни неудобства и провокира въпроса – кога и колко често трябва да меря кръвното си налягане, за да получавам коректни и сравними резултати?

Стандартната препоръка е кръвното налягане да се измерва два пъти на ден, в едни и същи периоди на денонощието. Кои часове ще изберете, зависи от вас и от начина ви на живот. Но и тук съществуват някои правила. Ако измервате кръвното си веднага след събуждане, е възможно да получите грешни резултати. По-добре е да изчакате половин час, да станете от леглото и да се раздвижите. Например, да измиете зъбите си, да вземете душ, да се облечете и след това да направите измерването. Добре е междувременно да не пиете кафе и да не закусвате, тъй като храната и кофеинът могат да повишат показателите ви.

Второто измерване за деня можете да съобразите с графика си и начина си на живот. Добре е да се приберете у дома и да имате време да си починете преди меренето. Половин час релаксация е съвсем достатъчен.

Сега, след като вече знаете кога да мерите кръвното си налягане, е добре да се запознаете и с някои основни препоръки как да го правите правилно. Ето кои са те:

Снабдете се надежден апарат за кръвно налягане

Съществуват два основни вида апарати – механични и електронни. Меренето на кръвното с механичен апарат изисква специални умения и доста усилия. Маншетът се напомпва ръчно, а за да се отчете точно кръвното налягане, по време на изпускане на въздуха, трябва да се следят пулса и индикаторната стрелка. Възможността за допускане на грешка е огромна, поради което механичните апарати не са подходящи за домашно ползване.

Използването на електронните апарати от друга страна, е доста по-лесно. Тези апарати са точни, компактни и позволяват меренето на кръвно налягане в различни ситуации, дори по време на път. Опростени са – имат само маншет и цифров монитор. Необходимо е единствено да поставите маншета в правилната позиция и да натиснете копчето на дисплея на монитора. Маншетът се пълни с въздух сам, а на дисплея се изписват показателите на кръвното ви налягане.

Важно е да изберете медицински сертифициран апарат за кръвно налягане, на чиито показания да можете да се доверите. Апаратите SENDO се предлагат в различни разновидности и гарантират точно измерване на пулс, горна и долна граница на кръвното налягане. Някои модификации на апаратите SENDO отчитат и наличието на аритмичен пулс.

2. Спазвайте определени правила преди и по време на меренето на кръвното налягане.

Добре е да се подготвите преди да измерите кръвното си налягане. Успокойте се, седнете в стая с приятна температура и се уверете, че пикочният ви мехур е празен.

По време на самото измерване е добре да поставите краката си на пода, а ръката върху маса или друга опора, за да може лакътят да стои на нивото на сърцето. Маншетът трябва да се постави върху гола кожа, а не върху дрехите. Уверете се, че не е нито прекалено стегнат, нито прекалено хлабав. Останете спокойни и не говорете по време на измерването. Добре е да измерите повторно кръвното си налягане след около 3 минути, за да сравните резултатите.

И сега, след като вече знаете как правилно да измервате кръвното си налягане, нека видим какво всъщност означава „кръвно налягане“, кои са нормалните му стойности, и кога е необходимо да се консултирате с лекаря си.

Какво е кръвно налягане и кога е завишено?

Кръвното налягане измерва силата, с която кръвта се изтласква през тялото ви, докато сърцето ви бие. За нормално и здравословно, се счита кръвно налягане 120/80 (mm Hg) или по-ниско. Първото число се нарича систолично и измерва налягането на кръвта в кръвоносните съдове, когато сърцето изпомпва. Второто число е т.нар. диалстолично кръвно налягане и измерва налягането на кръвта между ударите на сърцето.

Показания от 130/80 до 139/89 mm Hg: се считат за 1ви стадий на хипертония. Лекарят най-вероятно ще ви препоръча да промените начина си на хранене и да засилите физическата си активност. Показания от 140/90 до 179/119 mm Hg се считат за 2ри стадий хипертония, при която медикаментозното лечение е задължително.

Добре е да знаете, че еднократно отчитане на високи показатели на кръвното, не е причина за безпокойство. Но ако редовно измервате по-високо кръвно налягане, трябва да се обърнете към лекуващия си лекар. Записвайте показателите от измерванията си и ги покажете при прегледа. Така ще дадете пълна картина за състоянието си и ще получите най-ефективното лечение.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
11687 0

Водещи новини