Проф. Ваня Юрукова (лекар): Расте скритата заболеваемост от туберкулоза

  • 23 септември 2022 20:31

  • 5941
  • 3
Проф. Ваня Юрукова (лекар):  Расте скритата заболеваемост от туберкулоза
© Getty (архив)

Отчита се ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза заради пандемията, която почти е стопирала профилактичните прегледи и диагностиката. Това отчитат лекарите, не само в България, но и по целия свят. Пациентите идват с неспецифични оплаквания, които се изразяват в обща слабост, отпадналост, субфебрилна температура, умора, загуба на тегло и на апетит, нощни изпотявания, суха кашлица. Много важен симптом е кръвохраченето, обясни проф. д-р Ваня Юрукова, която е заместник-изпълнителен директор на МБАЛ „Света София“.

 

„През последните две години пациентите нямаха възможност да посещават лечебните заведения, в които има специалисти. Болниците лекуваха ковид, в доболничната помощ също нямаше достатъчно специалисти. Пациентите бяха притеснени също от инфектиране с коронавирус и избягваха болниците и по тази причина", каза професорът, цитирана от Днес.бг.

Тревожна статистика: Расте скритата заболеваемост от туберкулоза заради Ковид


"Пациентите обикновено идват твърде късно", отчете проф. д-р Ваня Юрукова. „Заболяването се е развивало в продължение на месеци. То е довело до разсейване в белите дробове и до зараза на близките. Инфекцията се съпътства на този етап и от бактериална. В някои случаи те са резистентни на антибиотици“, добави тя и допълни:  При децата се наблюдава и извънбелодробна туберкулоза, при която има разсейване и в други органи.

Д-р Юрукова препоръчва изследвания на уязвимите групи, за да се открият както болните, така и тези с латентна форма на заболяването. „За съжаление няма много голям интерес към провеждането им, защото всеки си мисли, че няма да бъде застигнат от жълтата гостенка. Хората смятат, че това е заболяване на миналите векове“, каза още тя.

Добре е заболяването да се хване в латентна фаза и да се проведе лечение.

"Преболедувалите туберкулоза са на първо място в списъка на рисковите групи. Те биха могли да развият т.нар. вторична туберкулоза. Наблюдават се случаи на хора, които са положителни за ковид, но имат също пневмония и туберкулоза. Застрашени са и контактните на активно болните, както и здравните работници. В риск са хората, които са без ваксина срещу туберкулоза, например мигрантите, както и хората с хронични белодробни заболявания и тези с намален имунитет. Трансплантираните пациенти също са в рисковата група, както и тези с онкологични и автоимунни заболявания. Алкохолиците, наркоманите и бездомниците също са с повишен риск от заболяване", допълни тя.

"Най-малкият пациент с туберкулоза е кърмаче", отбеляза проф. д-р Ваня Юрукова.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5941 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.23 | 20:43

1
Бе важното е Ковид да няма

2022.09.24 | 03:03

3
А, то имаше ли такава болест?
Valentina

2022.09.23 | 21:38

2
Cmenete pone cnimkata na ctatiqta.taq cnimka c gorkata jena na legloto q razkarvate ve4e pove4e ot 2 godini

Добави коментар

Водещи новини