Стомашен вирус е повалил учениците от Спортното в Пловдив

  • 23 септември 2022 13:22

  • 424
  • 1
Стомашен вирус е повалил учениците от Спортното в Пловдив
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Храната от столовата на Спортното училище в Пловдив е годна и чиста откъм микроорганизми. Това са потвърдили многобройните проби, направени от Българската агенция по безопасност на храните, заяви пред "24 часа" директорът на пловдивския клон д-р Иван Шиков.

Преди седмица 65 деца и двама преподаватели се оплакаха от стомашно разстройство, болки в корема, главоболие. От тях 15 бяха настанени в Инфекциозна клиника и първоначално се говореше за хранително натравяне.

"Всички изследвания сочат, че продуктите в столовата на училището и сготвената храна, която са консумирали учениците, са безопасни", потвърди д-р Шиков. Пробите, извършени в Референтната лаборатория в София за находка на норовирус и ентеротоксини,  също са отрицателни.

Според медици учениците са били повалени от стомашно-чревен вирус, който върлува. "Омаломощава те за ден и половина. Напълно си неработоспособен и дехидратиран", обясни лекар, който самият е прекарал болестта. 

"От първия момент нито веднъж не съм споменала думата "хранително отравяне", а говоря за стомашно неразположение", коментира директорката на Спортното училище Ружка Генова. На нея също са докладвали, че пробите от хранителните продукти са отрицателни.

Лоша хигиена в стола на Спортното училище в Пловдив, пробите за салмонела и листерия са отрицателни

"Всички деца се върнаха на училище", каза още директорката. Столовата обаче продължава да бъде затворена, тъй като трябвало да се изпълнят докрай всички предписания.

"Изкарахме кошмарни дни с много притеснения. Но добрата новина е, че причината не е при нас", допълни още г-жа Генова. Тя съобщи, че днес 40 деца от учебното заведение са заминали за "Спорт палас" във Варна, където върви подготовка за елитни спортисти.

Цветелина Кирилова
424 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
никой

2022.09.23 | 13:34

1
ковид 19

Добави коментар

Водещи новини