До 2025 г. 90% от европейците получават скрининг за рак

  • 20 септември 2022 16:32

  • 1294
  • 1
До 2025 г. 90% от европейците получават скрининг за рак
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Като част от схемата на ЕС за скрининг на рака, която ще бъде предложена в рамките на европейския план за борба с рака, Европейската комисия днес представя нов подход към подкрепата за държавите членки да използват в по-голяма степен скрининга за рак, съобщава БТА.

Предложената препоръка поставя акцент върху ранното откриване на ракови заболявания и има за цел да се увеличи броят на скринингите, като се обхванат повече целеви групи и повече ракови заболявания.

Този нов подход, който е основан на най-новите налични научни разработки и данни, ще улесни държавите членки да гарантират, че до 2025 г. съответен скрининг се предлага на 90% от населението на ЕС, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума.

Освен това съгласно новата препоръка се разширява обхватът на масовия организиран скрининг, така че да включва и рака на белите дробове, простатата и, при определени обстоятелства, стомаха.

С предложената препоръка се въвежда нов подход на ЕС за прилагане на най-добри практики за одобряване на скрининга за рак и се заменя сегашната, която се прилага вече от 20 години и спешно се нуждае от актуализиране. 

Има недостиг на лекарства в България

Предложението е водеща инициатива от Европейския план за борба с рака и отразява най-новите налични научни достижения и данни.

За въвеждането на новите препоръки има финансова подкрепа — 38,5 милиона евро в рамките на програма „ЕС в подкрепа на здравето“, „Хоризонт Европа“ и 60 милиона евро по линия на „Хоризонт Европа“.

Комисията ще предложи и допълнително финансиране за скрининг за рак в рамките на програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ за 2023 г. Освен това може да се предостави подпомагане от европейските регионални, кохезионни и социални фондове.

Цветелина Кирилова
1294 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.20 | 16:39

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини