Какво се случва, ако премахнем горенето на тютюна?

  • 19 септември 2022 09:45

  • 8246
  • 0
Какво се случва, ако премахнем горенето на тютюна?
© Shutterstock

Безспорен факт е, че тютюнопушенето е вредно за здравето. Всички продукти, съдържащи тютюн или никотин, не са без риск, тъй като водят до пристрастяване. Затова те не трябва да бъдат употребявани от непушачи, а за пушачите най-добрият вариант е пълният отказ от употребата на тютюневи или никотинови изделия.

Никотинът е може би най-известната съставка на тютюна. Макар това вещество да е силно пристрастяващо и да не е без риск, то всъщност не е основният причинител на заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

Проблемът е в горенето

При запалването на една цигара тютюнът изгаря при температури от 600 до 800°C. При този процес на термична деструкция, известен като пиролиза, се образуват дим и пепел. Цигареният дим съдържа около 7000 вещества, от които 93 са определени като вредни или потенциално вредни. Именно те са основните причинители на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Начинът да се предпазим от вредното въздействие на тези вещества е да не се излагаме на цигарен дим.

Аерозол или дим

Димът съдържа твърди частици и хиляди химични съединения, които се генерират при горенето на тютюна при високи температури, докато аерозолът, формиран при по-ниски температури при изпарение/кондензация, има по-малко комплексен състав от цигарения дим и при него не се генерират твърди частици.

Бездимните алтернативи

За разлика от конвенционалните цигари, системите с нагряване на тютюна (СНТ) и електронните цигари не образуват дим, а аерозол. При системите за нагряване на тютюн се използва истински тютюн, а електронните цигари изпаряват течност, която обикновено съдържа никотин. СНТ нагряват тютюна до значително по-ниски температури (350°C), при което се отделя никотин и до 95% по-малко вредни и потенциално вредни вещества.

Повече за веществата, отделяни в цигарения дим и вредата от тютюнопушенето, можете да научите във видеото

Материалът и всички прилежащи към него визии се публикуват с подкрепата на Филип Морис България.

(платено съобщение)

Novini.bg
8246 0

Водещи новини