ООН: Разпространението на холера в Сирия е сериозна заплаха

  • 13 септември 2022 14:33

  • 454
  • 0
ООН: Разпространението на холера в Сирия е сериозна заплаха
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Разпространението на холера в няколко сирийски района представлява "сериозна заплаха за хората в Сирия и региона", каза хуманитарният координатор на ООН в страната Имран Риза, цитиран от Ройтерс.

Предполага се, че случаите на холера в Сирия са свързани с напояване на използвани за храна растения със заразена вода и пиене на опасна вода от река Ефрат, заяви Риза. Той призова за спешни действия за овладяване на разпространението на болестта.

Голяма част от населението в страната разчита на водни източници, които не са безопасни, след като националната водна инфраструктура е тежко пострадала в резултат на продължаващата повече от десетилетие война.

Регионалният директор по извънредните ситуации на Световната здравна организация (СЗО) за Източното средиземноморие Ричард Бренан каза, че от 25 август агенцията е регистрирала осем починали от холера – шестима в Алепо и двама в Дейр аз Зор.

В северната провинция Алепо са регистрирани над 70 процента от общо 936 предполагаеми случая на болестта, а в източната Дейр аз Зор – над 20 процента. По-малко предполагаеми случаи са регистрирани в Ракка, Хасака, Хама и Латакия. Потвърдените случаи са 20 в Алепо, четири в Латакия и два в Дамаск.

Бренан заяви, че СЗО призовава дарителите да предоставят повече финансиране, след като организацията полага усилия за справяне с разпространението на холера в няколко страни в региона, включително Пакистан, където съществуващата ситуация се влоши заради наводнения напоследък.

Калина Христова
454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини