ВМА с полезни съвети: На работа след отпуската без стрес и депресия

  • 11 септември 2022 12:03

  • 821
  • 0
ВМА с полезни съвети: На работа след отпуската без стрес и депресия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Всеизвестен факт е, че дългоочакваната лятна отпуска има благотворно влияние върху високите нива на стрес, натрупани през годината. Любопитен въпрос е обаче, колко е продължителността на протективния ефект на отделянето от работната среда върху психичното ни здраве?

Как да се справим по-добре с постваканционния стрес и адаптирането към работния процес след лятната отпуска – отговорите дава лейтенант д-р Йоанна Маринова, която е част от екипа на Клиника „Психиатрия и военна психология” на ВМА.

Според проучвания по темата – качествено преживяната ваканция поддържа трайно ниски нивата на бърнаут до 3 седмици след края й, независимо от продължителността на почивката (7-10 дни или повече от 10 дни.) Но интересен е фактът, че нивата на стрес бързо се покачват още през първите дни след отпуската.

В друго лонгитудинално проучване се установява значимо подобрение на здравословното състояние и чувството на благополучие по време на ваканцията и през първата седмица след нея. За съжаление данните сочат, че тези благотворни ефекти бързо намаляват (в рамките на дни) след връщането на работа като пълното възстановяване на изходните нива на стрес се достига за период от 2 седмици, казва д-р Маринова.

Други източници пък обобщават, че т.нар. постваканционен стрес се увеличава правопропорционално на обема на работните задължения и обратнопропорционално на времето между края на ваканцията и първия работен ден.

България е сред лидерите по диагностика и лечение на редки болести

Експерти съветват този преход да е плавен и постепенен, за да се подпомогнат процесите на адаптация.

Няколко съвета да запазим позитивните ефекти от мечтаната ваканция:

Отделете 1-2 дни след връщането от пътуване за адаптиране към домашната и работна среда. Отдайте се на леки и приятни дейности в дома си.

Подредете работните си приоритети, организирайте работните си планове в първата работна седмица – известността и предвидимостта предпазват от допълнително повишаване на нивата на стрес.

Менталната настройка за връщането към работния процес е един от най-важните фактори за процеса на адаптация. Помислете за позитивните и удовлетворяващи страни на работата Ви.

Поддържането на физиологичния режим на сън и пълноценно хранене и физическа активност са неотменим фактор за по-лесна адаптация към работата.

Планирайте следващите си ваканции. Постваканционният стрес може да бъде минимизиран при планиране на няколко кратки почивки годишно, отколкото една голяма дълга ваканция.

Не на последно място, отделете малко енергия и създайте приятна атмосфера на работното си място, споделяйте с колеги приятните преживявания от ваканцията, фокусирайте се върху приятните спомени и вдъхновението, което те могат да внесат в работата Ви.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
821 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини