Икономическите трудности се отразяват на психичното здраве

  • 01 септември 2022 22:05

  • 689
  • 1
Икономическите трудности се отразяват на психичното здраве
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Невро-психиатърът д-р Джимо Адеджумо казва, че икономическите трудности може да повлияят на психичното здраве на нигерийците, предаде БТА.

Д-р Адеджумо работи с Федералната невро-психиатрична болница „Яба“. В интервю за агенция НАН в четвъртък в Лагос той обясни, че настоящите икономически трудности, съчетани с нивото на несигурност в страната, вероятно могат да причинят психични заболявания на повече нигерийци.

Той каза, че икономическите трудности включват инфлация, бедност, малтретиране на деца, изнасилване, разбити домове и разбити бракове, финансови проблеми, травматични преживявания и степени на насилие и други.

30% от българчетата живеят на тясно и с мухъл

„В някои случаи хората може дори да не знаят, че е налице психично заболяване. Истината е следната - социалната криза оказва влияние върху психичното здраве на гражданите. Ако погледнете степента на социалната криза и трудностите и ги сравните с това, което се случва в други климатични условия, ще откриете, че имаме по-голяма предразположеност към развитие на психични заболявания“, каза д-р Адеджумо.

Той каза, че жертвите на изнасилване или отвличане са претърпели висока степен на травма и това също влияе на психичното им здраве.

Психиатърът каза, че опустошителните последици от бунтовническите атаки, несигурността, отвличанията и други кризи в цялата страна са причина мнозина да се нуждаят от психиатричен преглед.

Д-р Адеджумо каза, че около 64 милиона нигерийци са имали една или друга форма на депресия, добавяйки, че депресията и стресът са основни фактори, предразполагащи към психични заболявания.

Той каза, че статистиката на Световната здравна организация (СЗО) показва, че всеки четвърти нигериец, средно 50 милиона души, страда от психично заболяване.

Д-р Адеджумо каза, че ситуацията се влошава, тъй като в страната са малко необходимите специалисти като психиатри, психиатрични сестри, психолози и други, които да лекуват и помагат на пациентите.

Психиатърът каза, че повече от половината от специалистите по психични грижи са били привлечени от чужбина. 

„Изследванията показват, че един на всеки четирима нигерийци ще има проблем, свързан с психичното здраве през живота си, а имаме по-малко от 300 квалифицирани психиатри в страната. Нямаме достатъчно психиатрични специалисти и дори малкото, които имаме, са привлечени от чужбина“, каза той.

Поради това д-р Адеджумо призовава да се предприемат проактивни мерки за справяне с икономическите затруднения в страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
689 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини