Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт сред онкологичните заболявания

  • 24 август 2022 12:01

  • 9807
  • 0
Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт сред онкологичните заболявания
© shutterstock

 Заболяването често атакува без симптоми

България отново е на челните класации, но в лоша статистика. Голяма част от поставените диагнози за рак на дебелото черво завършват с летален изход, сочат данните на Европейската комисия за 2021 година.

5-годишната преживяемост на болните в България е едва 52%, сравнено с над 90%, в случаите на ранно откриване. Статистиката показва още, че заболяването е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България, вторият най-често срещан рак при жените, след карцинома на млечната жлеза, и третият най-разпространен при мъжете - след рака на белия дроб и рака на простатата.

Защо голяма част от диагнозите завършват с летален изход? 

Причината - заболяването в началото може да бъде безсимптомно, а проявяването на симптоматика обикновено се случва в късен стадий на болестта, когато шансовете са малки.

Друг фактор за късното откриване на проблема е наличието на разнообразни и по-скоро неспецифични оплаквания при болните – подуване на корема, болки, диария или констипация, които често подминаваме като маловажни. Добре е да знаем за някои алармиращи прояви, които насочват към заболяването - това са необяснимата загуба на телесно тегло, лесната уморяемост и намалената работоспособност. Ако пък забележите примеси на кръв в изпражненията, трябва веднага да се обърнете за консултация към личния си лекар или към гастроентеролог. За жалост, всеки може да се разболее от рак на дебелото черво, но определено има рискови фактори, за които трябва да знаем. Основните от тях са тютюнопушенето и консумацията на алкохол, намалената физическа активност и преобладаваща консумация на червени и преработени меса. Те може да бъдат както свързани с навиците и начина ни на живот, така и наследствени. И тук идва добрата новина - с последните промени на нормативната уредба в България от юни тази година, хората над 18-годишна възраст с фамилна обремененост за рак на дебелото черво имат право на безплатно скринингово изследване, назначено от личните лекари.

Какви са другите начини да се предпазим от коварната болест? Следвайте следните прости правила, за да намалите риска: поддържайте здравословно тегло, движете се ежедневно - ходете пеша, спортувайте, консумирайте пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, ограничете алкохола и цигарите, изследвайте се ежегодно.

Ранният скрининг е един от най-сигурните начини да трансформираме черната статистика в наша полза. Свързан е с редовни годишни изследвания както за лицата в рискови групи, така и за всички мъже и жени над 50-годишна възраст, които нямат симптоми. Скрининговото изследването е бързо и безболезнено и може да спаси хиляди - по-големият брой ранно диагностицирани значи по-голям брой излекувани и живи хора!

Последвайте канала на

Novini.bg
9807 0

Свързани новини

Водещи новини