Защо вирусолозите не са учудени от преноса на маймунска вариола от човек върху животно

  • 19 август 2022 11:49

  • 335
  • 0
Защо вирусолозите не са учудени от преноса на маймунска вариола от човек върху животно
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Около 40 хиляди са случаите на доказана маймунска вариола при хора в света, у нас заразените са само четирима. А от 10 август е първият случай на пренос на вируса от човек на домашния му любимец – куче". Това посочи в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя разказа, че случаят за пренасяне на вируса на животно е във Франция, а домашният любимец е италианска хрътка. Двойката, при която кучето е живеело, забелязала, че около седмица след техния обрив такъв се появил и по корема на хрътката. "Изследванията доказват, че кучето е заразено от своите собственици", обясни Гломб. Тя уточни обаче, че специалистите не са учудени от случая, защото вирусът по принцип е дошъл от животните.

Изследват генетични мутации на маймунската шарка

"Още преди да се появи тази информация за доказан случай, беше ясно, че при заразяване, трябва да се изолираш", подчертя вирусологът. По думите ѝ начинът на предаване на вируса е продължителен контакт, кожа в кожа и няма нищо общо с аерозолното предаване на коронавируса. „За момента не е необходимо” – така доц. Гломб отговори на въпроса има ли нужда у нас да се апелира за  ваксина за маймунската вариола.

За Омикрон напомни, че вирусът е изключително заразен. "Засега имаме късмета, че вирусът е с леко протичаща симптоматика", каза Гломб и припомни, че 50% от хората с ковид в момента имат гастро проблеми.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини