Полиовирус е открит в отпадни води в Ню Йорк

  • 12 август 2022 21:32

  • 1410
  • 2
Полиовирус е открит в отпадни води в Ню Йорк
© Getty (архив)

Вирусът, който причинява полиомиелит, е открит в отпадни води в Ню Йорк, което е знак, че болестта, която се смяташе за изчезнала в САЩ, незабелязано се разпространява сред неваксинираните срещу нея, съобщи АП, като цитира здравните власти.

"Наличието на полиовируса в канализацията на града навежда на мисълта за разпространението му в района", казаха здравните власти.

"Откриването на вируса буди тревога", но не е изненада, каза здравният инспектор на щата д-р Мари Басет.

"Рискът за нюйоркчани е реален, но защитата е проста - ваксинирайте се срещу детски паралич", каза здравният инспектор на град Ню Йорк д-р Ашуин Васан в изявление. "След като детският паралич циркулира в нашите общности, няма нищо по-важно от това да ваксинираме децата си, за да ги защитим от вируса. И ако не сте ваксиниран възрастен или сте непълно ваксиниран, моля, вземете решение да се ваксинирате. Полиомиелитът е напълно възможно да бъде избегнат и появата му отново трябва да е призив към всички нас да действаме", каза медикът.

Преди дни британските здравни власти съобщиха, че има данни за разпространение на вируса в Лондон, макар да не са открити случаи на заболели хора. В сряда властите предложиха бустерни дози от ваксината срещу полиомиелит на децата на възраст от 1 г. до 9 г. в Лондон.

В Ню Йорк един човек бе парализиран преди няколко седмици от полиомиелит в окръг Рокланд. Проби от отпадните води от Рокланд и окръг Ориндж през юни показаха следи от вируса.

САЩ регистрираха първи случай на полиомиелит от десетилетие

Повечето заразени хора не проявяват симптоми на болестта в продължение на дни, дори седмици. Ваксина срещу болестта съществува от 1955 г.

sportal.bg
1410 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
scarface

2022.08.13 | 08:49

2
Путин ще ви излекува скоро
Emi

2022.08.12 | 23:13

1
Долни мафийоти само лъжете хората но никой не ви вярва вече и никога няма да стане това което искате айде върветвси на майнатаси

Добави коментар

Водещи новини