Полиомиелитът се разпространява в Лондон

  • 10 август 2022 16:49

  • 960
  • 2
Полиомиелитът се разпространява в Лондон
© Getty images (архив)

Великобритания въвежда бустерна ваксинация за полиомиелит (детски паралич) за деца под 10 годишна възраст след потвърдени данни за разпространение на вируса в Лондон за първи път от 80-те години насам, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията за здравеопазване на Обединеното кралство е установила 116 полиовируса в 19 проби в отпадни води през юни. Оттогава нивата на полиовирус и генетичното му разнообразие показват, че предаването става в районите на Лондон.

Вирус на полиомиелита беше открит в отпадни води в Лондон

Все още няма потвърдени случаи на заболяването, но за да не се стигне до огнище на зараза, личните лекари ще ваксинират с бустерни дози деца до 10-годишна възраст срещу полиовирус, като вече е обявена и по-широобхватна кампания.

Нивата на имунизация в Лондон варират, но запазват средна стойност под препоръчаните от Световната здравна организация 95 % на ваксинация, което би държало заразата под контрол. За полиомиелита няма лечение, но съществуват ваксини, които спират разпространението на заболяването, което парализира под 1 % деца, заразени с вируса.

Вирусът, открит в отпадните води на Лондон, е основно ваксиноподобният вирус, който се открива, когато децата, ваксинирани с определен вид „жива ваксина“, отделят вируса чрез фекална маса. Този безобиден вирус може да се предаде между неваксинирани деца, при което може да се получи по-опасна мутация и да се предизвика заболяване.

Миналия месец в САЩ бе открит случай на детски паралич при неваксиниран човек, който е първият такъв случай за десетилетието насам. Агенцията по здравеопазване на Обединеното кралство каза, че случаят е генетично свързан с вируса, открит в Лондон.

Великобритания разширява също така наблюдението за детски паралич и в други градове, освен в Лондон. Повечето хора там са ваксинирани и рискът от по-широко разпространение остава нисък.

Валери Зайцев
960 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2022.08.11 | 14:36

2
Ето какво печелите, ако се отровите/ваксинирате: шанс да умрете веднага от тромбози и инфаркти; мутирали ДНК клетки, които започват да произвеждат шипов протеин; разбита имунна система и органи вследствие на действието на шиповия протеин; предаване на мутациите и уврежданията на бъдещите поколения чрез генетично унаследяване; бавна и мъчителна смърт от всякакви болести заради разбитата ви имунна система. Вие, Дами и Господа, де факто развивате СПИН без да ви го казват. Затова, ако огледате внимателно ваксинираните, ще забележите физически деформации по лицата им и непрекъснатото им боледуване от нещо. Отровите/ваксините в тялото им никога не спират да действат, докато не пукнат. Хайде сега, отивайте и се ваксинирайте, ако ви стиска.

2022.08.11 | 11:00

1
изобщо дали са ваксинирани и второ джангалите, които си внесоха дали се ваксинират!

Добави коментар

Водещи новини