Само здравните власти в област Велико Търново не са въвели мерки срещу заразяване с COVID-19

  • 04 август 2022 16:11

  • 713
  • 0
Само здравните власти в област Велико Търново не са въвели мерки срещу заразяване с COVID-19
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Единствено ръководството на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново не е въвело противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. Във всички останали области на България такива са взети от 20-и юли и малко след това, като продължителността им е близо месец. Това сочи справка на БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Най-рано към предприемане на мерки срещу заразяване и разпространение на COVID-19 е пристъпено в областите Добрич и Ямбол. Там ограниченията са въведени още на 20 юли и ще продължат съответно до 18-и и 20 август. Ден по-късно към тях се присъединяват областите Враца, Габрово, Силистра и Сливен - до 21 август. На 22 юли към областите се включва Пловдив със заповед за противоепидемични мерки в срок от 15 дни, както и Кюстендил, Монтана, Пловдив, Перник, Разград, Стара Загора - с противоепидемични мерки до 22 август, Хасково и Благоевград - до 20 август. Издадените заповеди за въвеждане на мерки в област Ловеч са от 23 юли и важат до 22 август, в Смолян – от 25 юли до 25 август. В областите Кърджали и Русе мерки са въведени на 28 юли и ще продължат съответно до 26-и и 27 август. От 1 август ограничения са въведени още във Варна, Плевен и Шумен - до 31 август, Търговище - до 30 август, а от 2 август има мерки в Бургас до 19 август и Видин - до 26 август. 

Навсякъде въведените изисквания за предотвратяване на вируса са идентични - включват задължително носене на маски за лице в лечебните заведения, центровете за спешна помощ, аптеките, оптиките, специализираните институции за предоставяне на социални услуги. С мерките се въвежда и изискване за спазване на физическа дистанция на обществени места от поне 1,5 метра от хора, които не са от едно домакинство. 

От своя страна работодателите трябва да организират провеждането на противоепидемичните мерки в работните помещения, сред които са: редовно проветряване и дезинфекция, недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести, а по преценка и създаване на възможност за работа в дистанционна форма. Мерките включват и засилен сутрешен филтър в детските заведения, както и всекидневен филтър в институции, свързани с предоставяне на социални услуги.

Носенето на маски е задължително в градския транспорт в София, Пловдив, Варна. 

COVID-19 в България: 66,67% от починалите лица не са били ваксинирани

От днес към предприетите вече мерки за ограничение на разпространението на COVID-19 в столицата е задължително и носенето на предпазни маски за лице в закрити обществени места. Това се посочва в заповед на д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция. От днес се ограничават и свижданията в болниците – по преценка на лекуващия лекар ще бъдат допускани само близки на пациенти с престой над пет дни. Заповедта предвижда и задължително носене на маски за лице на ж.п. гари, автогари и летище София.

За децата под шестгодишна възраст носенето на маска не е задължително. Същото важи и за персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, спортуващите на закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари - по време на изказване и при спазване на физическа дистанция от метър и половина от останалите

От здравното министерство уточниха вчера, че в големите търговски обекти, тип мол, гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части.

В заповедите на регионалните здравни инспекции е посочено, че мерките могат да бъдат променени в зависимост от епидемичната обстановка.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
713 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини