В горещото време с маска не се разболяваме по-бързо

  • 04 август 2022 09:30

  • 1030
  • 11
В горещото време с маска  не се разболяваме по-бързо
© Pixabay

С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото разпространение на заразата в поредната вълна се породиха нови конспиративни теории или се събудиха стари.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1288

БНР се свърза с проф. Андрей Чорбанов, за да разбере дали наистина . Той категорично отрече да е казвал, че в горещото време с маска се разболяваме по-бързо

"Не, не, такова нещо точно не съм казал. Не би следвало човек да призовава хората да правят неща, които в този момент биха били незаконни, що се отнася до правилата. Става дума за Правилника за прилагане на Закона за здравето, който беше приет преди няколко месеца в Народното събрание. Там би следвало, този Правилник да упоменава точно в какви случаи се слагат маски и в какви случаи се слагат ограничения", каза проф. Чорбанов. Той уточни, че лично той е против носенето на маска, защото, според него те не предпазват.

Какво показват фактите за защитните маски?

Пулмологът д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната обясни, че защитните маски основно се използват, за да се създаде бариера между дихателните пътища и околната среда, с цел респираторни капкови инфекции или аерозолни инфекции да се намалят.

"Хирургичните маски намаляват такива инфекции от хирурзите или стоматолозите към пациентите, т.е. те са с абсолютно доказан ефект в тези случаи. Няма значение в коя част на годината се ползват, защото хирурзите не спират да носят маски през лятото, защото е по-горещо. Притеснение, че маските могат да навредят определено са неоснователни, няма доказателства в тази посока", каза д-р Симидчев.

По думите му хирургичните маски намаляват с 20% предаването на заразата, а маските FFP2 и FFP3 намаляват предаването на инфекцията до 45-50% в едната или в другата посока.

"Когато и двете страни ги носят, т.е. и човекът, който би могъл да зарази, и човекът, който може да бъде заразен, се акумулира този защитен процент и с хирургични маски те стават 40% - по 20% от всяка една от страните, а когато се носят маски FFP2 и FFP3 стигат по 45% от двете страни или 90% общо намаляване вероятността от заразяване, така че те са ефективно средство за контрол на епидемията. Много лесни са за употреба и не носят рискове, дори при горещо време", добави д-р Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната.

От началото на пандемията са направени редица изследвания, които доказват ефикасността на маските. Изследване, направено от учените от института “Макс Планк” в Гьотинген, от екипа на германския физик Еберхард Боденшац доказва, че при носене на маски FFP2 или FFP3, рискът от заразяване се сваля дори под 1%. Ако лицето е ваксинирано, рискът е още по-нисък, дори в затворено помещение. Важно условие е маската да е поставена правилно – да покрива плътно устата и носа. Без маска и без спазване на дистанция, рискът от заразяване е почти 100% в затворено помещение, се казва в изследването.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1030 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Доктор

2022.08.04 | 12:21

11
Това е някаква нова медицина, по-точно анти-медицина. Въведоха се нови определения и критерии за епидемия, ваксини, превенция. Никога досега, маски не са използвани за превенция на здрави хора от респираторни инфекции. Същите тези мекерета, до началото на ковид истерията разпалено убеждаваха хората, че маските са напълно безсмислени (съжалявам, че не мога да кача видео с лицето Ангел Кунчев, който в интервю с Кошлуков докаваше безсмислието на маските). Всички изследвания категорично доказват това. Широкомащабно епидемиологично проучване в САЩ, на института Браунстоун, публикувано през април 2022 г. заключава, че кумулативният процент на заразяване в хода на пандемията е идентичен в щатите със задължително носене на маски и в щатите без задължително носене на маски. Смъртността също е идентична (дори малко повече са смъртните случаи на глава от населението в щатите със задължително носене на маски).
Умник Гюро

2022.08.04 | 11:04

4
Питайте Джо Байдън защо след 2 ваксини и 2 бустъра е болен от Ковид-19 за 4-ти път!!! Всички ваксинирани ги чака сигурна смърт.

2022.08.04 | 11:46

10
най-вероятно е да е инсулт, затова четири седмици го няма и пратиха бабишкера в тайван

2022.08.04 | 11:45

9
хахаха, да не мислиш че е наистина ваксиниран, той да не е някакъв безполезен плебс, негър или прост ганьо
Щото

2022.08.04 | 11:32

7
Не носеше маска. Други въпроси?

2022.08.04 | 11:39

8
Извратени психопати

2022.08.04 | 11:08

5
само разбойниците се маскират

2022.08.04 | 11:08

6
и на чалмите жените
акумулиран процент

2022.08.04 | 10:30

3
заразяването опасно ли е? има ли оцелели от този апокалипсис медиен?
Филип Епитропов

2022.08.04 | 09:46

2
Епитропов ти и целия ти екип мърши ще умрете по мъчителен и жалък начин, да знаеш !

2022.08.04 | 09:46

1
Пандемията в която сте вечно задължен на убийци продължава. Противопоставете се, ако не искате да сте медицински дигитален роб завинаги. Едно световно правителство ще опита да обсеби вашето здраве, въздух, вода и храна под предлог на режисирани глобални заплахи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини