До ден-два нови COVID мерки! Връщат маските

  • 12 юли 2022 09:16

  • 6605
  • 9
До ден-два нови COVID мерки!  Връщат маските
© Pixabay

"В Министерството на здравеопазването се проведоха интензивни разговори и до ден-два ще бъдат обявени резултатите и новите мерки. Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1142

Тя подчерта, че е важно мерките да бъдат превантивно взети, тъй като очакваме значително повишаване на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на заболяването, но по думите ѝ подвариантът BA.5 много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора. 

"Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR. 

Като процентно отношение смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни. Освен това вече имаме изграден имунитет и успяваме да се преборим с вируса още на входната врата - 30% ваксинирано население и голяма част преболедували, някои - безсимптомно, стана ясно още от думите на госта.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил поиска Здравната каса да върне безплатните PCR тестове заради новата Ковид вълна. 

Доц. Ангел Кунчев разкри какъв е реалният брой на болни от коронавирус у нас

"Абсолютно подкрепям. Това е много важен момент за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки изследвания ни трябват. Сега е моментът - в началото на надигащата се вълна. Наши проучвания върху здравен персонал показаха, че около 30% от персонала вече има прекарана инфекция. Хора, които не знаят да са боледували и тогава не са били ваксинирани. Сега процентът вероятно е 70-80", коментира проф. Христова.

Тя изтъкна, че най-важната стъпка в превенцията е ваксинирането. Но добави, че при променящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна защита от ваксина. 

"Виждам активизиране на процеса по поставяне на втора бустерна доза. Сега е моментът за ваксиниране, защото ни трябват поне 2 седмици, за да бъдем защитени", отбеляза директорът на НЦЗПБ.

Правят се изследвания за маймунска шарка, но няма нови потвърдени случаи у нас. Не са съмнителни проби, а по-скоро проби за изключване.

"Не трябва да се отпускаме. Не могат много хора да се заразят, уточнени са рисковите категории. С повече здравна просвета може тези случаи да се ограничат. Протича леко и според индивидуалния имунитет. При по-младите хора го няма имунитета от вариолата", разясни проф. Христова.

 

 

Десислава Станева
6605 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
H

2022.07.13 | 07:55

9
Къде очаквате,нормалнили сте,алооо,стига сте ни смятали за овце.
Умник Гюро

2022.07.12 | 15:04

8
Ваксинираните хора се самозаразяват непрекъснато. Ваксините произвеждат ковид и в същото време чрез шиповия протеин избиват белите кръвни тела и разрушават имунната система. Огледайте се и ще видите, че 95% от заразените с ковид са ваксинирани.

2022.07.12 | 12:39

7
Стягайте се да изхвърлим слугите на глобалния ковид тоталитаризъм, без сериозен отпор няма да се откажат. Поне България да изчистим от тези дигитални овчари.

2022.07.12 | 11:32

6
кумчев ще виси на лампата до сербеза

2022.07.12 | 11:01

5
Никой не му пука за ковидясълите ви мерки.
народен глас

2022.07.12 | 09:28

1
ако закъснеят и ковида се върне е поредният провал на Киро

2022.07.12 | 10:37

4
Малоумник,бързо под кревата с два парцала на муцуната.
трета доза

2022.07.12 | 10:11

3
как е провал на киро българската простотия?

2022.07.12 | 09:53

2
ТИ СИ ОТ СПУКАН ПРЕЗЕРВАТИВ, НАЛИ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини