СЗО потвърди повече от 5000 случаи на маймунска шарка

  • 05 юли 2022 17:43

  • 599
  • 1
СЗО потвърди повече от 5000 случаи на маймунска шарка
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация /СЗО/ е регистрирала 5322 лабораторно потвърдени случаи на маймунска шарка по света, което е увеличение с повече от 50 % спрямо предишните данни от 22 юни. Регистриран е и един смъртен случай, съобщи днес говорителка на организацията, цитиран от Франс прес.

"СЗО продължава да изисква от държавите да обръщат специално внимание на случаите на маймунска шарка, за да се ограничи разпространението й", заяви Фадела Шаиб на пресконференция в Женева.

Засега не се предвижда второ заседание на комитета на СЗО по извънредните ситуации след проведеното на 23 юни.

Миналата седмица здравната организация излезе със становище, че настоящите огнища от маймунска шарка, макар и обезпокоителни, не представляват "опасност за общественото здраве на международно ниво", която е най-високата степен на опасност. 

СЗО призовава за спешни действия срещу маймунската шарка в Европа

Случаите значително са се увеличили напоследък: равносметката от 30 юни показва увеличение от 55,9% спрямо предишните, като страните, в които е регистрирана заразата, вече са 53. През май в страни извън Централна и Западна Африка, където обикновено се среща вирусът на това заболяване, бе отчетено необичайно увеличаване на случаите на маймунска шарка. Макар повечето случаи да са при мъже, които са имали сексуални отношения с мъже, има риск и за "други уязвими групи", допълни говорителката и каза, че има няколко случая на деца и хора с отслабена имунна система.

Позната при хората още от 1970 г., маймунската шарка е считана за по-малко опасна и заразна от своята братовчедка - едрата шарка, изкоренена през 1980 г. От маймунската шарка, която обикновено се проявява с грипоподобни симптоми и кожни обриви, обикновено  се оздравява до 2-3 седмици, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
599 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.05 | 19:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини