Нарушения с доставките на антигенни тестове и предпазни средства

  • 01 юли 2022 17:20

  • 315
  • 1
Нарушения с доставките на антигенни тестове и предпазни средства
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Проверки, извършени в различни регионални здравни инспекции, са констатирали нарушения, свързани с доставките на антигенни тестове, предпазни средства и дезинфектанти.

Това съобщи доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, цитиран от Дарик.

COVID-19 за денонощието: 75% от починалите лица не са били ваксинирани

В условията на извънредно положение те се купуваха без обявяване на обществени поръчки, припомни Пандов. По думите му проверките са констатирали липса на прозрачност, на информация за подписаните договори и на отчетност.

Проверката е показала, че при провежданите процедури от регионалните здравни инспекции, единичната цена на антигенните тестове варира от 3.00 до 18.50 лв. Най-скъпи тестове са купували в здравната инспекция в Смолян.

Само в пет от 28 здравни инспекции са били създадени комисии, които да разгледат постъпилите оферти за тестове. В 22 здравни инспекции са публикували покани за доставки, но 13 от инспекциите не са заложили критерии за оценка. Анализът показва, че информация за проведените процедури не се публикува, липсват срокове за разглеждане на предложенията, липсват комисии, поставени са кратки срокове за доставка или срокове по спешност, което стеснява кръга на участниците, допълни Пандов. Имаме данни, че някои здравни инспекции не са предоставили информация и на контролните органи.
 

Проверка на инспектората установи, че здравните инспекции не са изпълнявали указанията на МЗ по реда на Закона за държавната собственост, който изисква те да съставят актове за предаване на личните предпазни средства и тестовете на лечебни заведения и на юридически лица на бюджетна издръжка, обясни Пандов.

Росица Валентинова
315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.01 | 23:23

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини