СЗО обмисля дали да обяви маймунската шарка за световна извънредна здравна ситуация

  • 23 юни 2022 19:13

  • 2051
  • 8
СЗО обмисля дали да обяви маймунската шарка за световна извънредна здравна ситуация
© Novini.bg/Canva
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация провежда заседание на комисията си по извънредните ситуации днес, на която ще се реши дали има основание разпространяването на заразата с маймунска шарка да бъде обявено за световна извънредна ситуация, предаде Асошиейтед прес. Но някои експерти казаха, че решението на СЗО да се задейства чак след като болестта засегна Запада би могло да затвърди гротескните неравенства, появили се между богатите и бедните страни по време на пандемията от коронавируса.

Ако маймунската шарка бъде обявена за извънредна здравна ситуация в целия свят, това ще означава, че здравната агенция на ООН смята разпространяването на заразата за "извънредно събитие", има риск болестта да се разпространи през още повече държавни граници и вероятно трябва да бъде даден отговор на световно ниво. Това би дало на маймунската шарка същия статут като пандемията от КОВИД-19 и продължаващите усилия за ликвидиране на полиомиелита.

Първи случаи на маймунска шарка в България

СЗО каза, че не очаква да обяви резултатите от заседанието на комисията преди утрешния ден.

Много учени се съмняват дали решението на комисията  би помогнало за ограничаване на епидемията, тъй като развитите страни, в които се съобщава за най-много случаи, вече вземат бързи мерки за спиране на заболяването.

СЗО създава механизъм за споделяне на ваксини за противодействие на маймунската шарка

Миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус описа епидемията от маймунска шарка, наскоро идентифицирана в повече от 40 страни, повечето от които в Европа, като "необичайна и предизвикваща опасения".

СЗО обсъжда преименуване на маймунската шарка

Маймунската шарка от десетилетия заразява хора в Централна и Западна Африка, където вариант на заболяването убива до 10 на сто от заразените хора. Засега не се съобщава за жертви на епидемията извън Африка, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2051 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.06.24 | 00:26

7
Болестта ходи по педераси. Неслучайно Европа и Америка пламнаха.

2022.06.24 | 03:44

8
Ти луд ли си, знаеш ли колко гейове има в Москва? А имаш ли представа колко женени мъже, ей така по пияно му в Москва си го слагат с мъже? Живей си в заблудения си свят и си затваряй очите и брой до десет.

2022.06.23 | 23:59

6
Да го обмисля на майка ви мърши недъгави !

2022.06.23 | 20:44

1
Корабът на глобалистите потъва, последни отчаяни опити да задържат контрол с медицински фашизъм.

2022.06.23 | 23:50

5
Винаги са го правили, преди е всяван страх с църквата и божиите наказания и че ще гориш в пъклото в следващия живот, сега се почва с болестите и страшни вируси

2022.06.23 | 23:48

4
Да веднага локдаун и строга забрана за правене на секс дори и по домовете. Да се охраняват домовете на хората с дронове и при най-малкия намек за секс да се извозват с влакове в Сибир.

2022.06.23 | 22:39

3
Ако бяхме обесили ковидиотените щабаджии, това нямаше да го има.

2022.06.23 | 22:16

2
Заключвайте ни, не се издържа. Страх ме е.....

Добави коментар

Водещи новини