Здравословен живот и старост без деменция

  • 22 юни 2022 13:30

  • 31146
  • 0
Здравословен живот и старост без деменция
©

Деменцията не е естествена част от стареенето и въпреки това, съществува вероятност да я развиете с напредването на възрастта. Да, оплакванията от влошаване на паметта са често срещани при процесът, наречен остаряване, но деменцията е нещо различно. Тя е сериозно състояние, което води до спад в редица психични функции, нарушава способността за мислене и речевите способности.

Въпреки че не съществува категоричен начин за предотвратяване на всички видове деменция, има сериозни доказателства, че здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на риска от развитие на невродегенеративни заболявания, снапредване на възрастта.

Изследване проведено сред 2500 участници в Chicago Health and Aging Project (CHAP) показва, че рискът от деменция може да бъде намален с около една трета, при спазване на определени правила и нанасяне на някои конкретни промени в начина на живот. Кои са тези правила:

Упражнения за тялото и ума

Липсата на редовна физическа активност може да увеличи риска от сърдечно-съдовизаболявания, наднормено тегло, затлъстяване и диабет тип 2, все състояния, които са свързани с по-висок риск от развитие на деменция. 

Добре е ежеседмично да извършвате поне 150 минути някаква аеробна активност, като бързо ходене, колоездене, танци или изкачване на стълби. Можете да заложите и на други активности, като градинарство и йога. Физическите упражнения могат да ви помогнат да намалите и теглото си. Проучванията показват, че ако имате наднормени килограми или затлъстяване, дори загубата на 5% до 10% от излишното тегло, може да помогне за намаляване на риска от деменция.

Възрастните хора, които не спортуват, също са по-склонни да развият проблеми с паметта или мисленето (известни като когнитивни способности). За тях е важно да прекарват възможно най-малко време седнали и да се движат редовно. Например, да разговарят по телефона, докато стоят прави, да прекъсват редовно дейността си, дори само, за да се разходят до съседната стая. 

Независимо от възрастта ви, е полезно е да упражнявате не само тялото, но и мозъка си. Стимулирайте когнитивните си функции с различни нови и предизвикателни дейности – учете нови езици, танцувайте, усвоявайте разнообразни нови умения. Давайте на мозъка си различни предизвикателства. Четенето, игрите с карти, решаването на кръстословици и реденето на пъзели, са много подходящи за по-възрастни хора, коитоимат ограничения в движението.

Редуциране на „лошите навици“

Консумацията на прекомерни количества алкохол увеличава риска от инсулт, сърдечни заболявания и някои видове рак, както и от увреждане на нервната система, включително мозъка. Тютюнопушенето, от друга страна, води до стесняване на артериите, което може да повиши кръвното ви налягане и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Експертите са единодушни – това което не е добро за сърцето ви, не е добро и за мозъка ви. Препоръката е да се придържате към консумацията на умерени количества алкохол и да опитате да откажете тютюнопушенето.

Преминаване към здравословна диета

Диета, изградена предимно от наситени мазнини, сол, захар и ниско съдържание на фибри, може да увеличи риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, наднормено тегло, затлъстяване и диабет тип 2. Ограничете консумацията на пакетирани и пържени храни, както и приема на мазни червени меса.

Заложете на диета, богата на пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци, горски плодове, ядки, риба, птичи меса и яйца. В яйцата, фъстъците, месото и рибата се съдържа високо количество холин.

Холинът е изключително важен микроелемент, който има свойството да подпомага мозъчната функция, да се грижи за паметта и дори да предотвратява невродегенеративни заболявания. С напредването на възрастта обаче, нуждата от прием на холин нараства, а способността ни да го усвояваме чрез храната намалява. Вследствие на това, е възможно да се получи недостиг, който може да доведе до сърдечно-съдови заболявания и неврологични състояния. Недостигът на холин може лесно да бъде компенсиран с хранителни добавки съдържащи цитиколин.

Цитиколинът е надежден източник на холин, който се прилага при пациенти с болест на Алцхаймер, деменция, множествена склероза, болест на Паркинсон, с цел подобряване на някои от техните симптоми. Съществуват клинични проучвания, които доказват, че едновременният прием на цитиколин и екстракт от растението Гинко билоба, имат изключително мощно действие и забавят развитието на деменцията.

Приемът на цитиколин помага да се редуцира загубата на памет, при хора на възраст от 50 до 85 години, а екстрактът от Гинко билоба има мощни антиоксиданти качества и стимулира циркулацията на кръв към мозъка и крайниците. Отделно, екстрактът от Гинко билоба има благоприятен ефект и при проблеми с паметта, раздразнителност, главоболие и шум в ушите.

Във формулата на  Selenogin Super, стандартизираният екстракт от Гинко билоба е комбиниран с цитиколин и цял коктейл активни вещества, подобряващи когнитивните функции - селен, биотин и пантотенова киселина. Приемът на Selenogin Super подкрепя функциите на мозъка и централната нервна система.

Преодоляване на депресията и контрол върху стреса

Връзката между деменцията и депресията е сложна. Изглежда, че нелекуваната депресия увеличава риска от развитие на деменция. И обратното, депресията може да бъде част от общите симптоми на самата деменция. Независимо от причината, лошото настроение, тревожността и депресията могат да повлияят на способността ви да бъдете социално активни и да участвате в психически стимулиращи дейности. Добре е да се свържете със специалист, който да ви помогне да се справите с тези състояния.

Хроничният стрес също вреди на мозъка, разрушавайки мозъчните клетки изатруднявайки формирането на нови спомени и извличането на стари. Опитайте се да управлявате стреса чрез по-добър баланс между работа и почивка, медитация и пълноценен сън.

И не на последно място – грижете се цялостно за здравето си, правете профилактични прегледи и не забравяйте да проследявате кръвното си налягане. Така можете да предотвратите възникването на сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет тип 2, които сами по себе си са рискови фактори за възникване на двата най-често срещани типа деменция – болест на Алцхаймер и съдова деменция.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
31146 0

Свързани новини

Водещи новини