Ето какво трябва да знаем за маймунската шарка и неизяснения хепатит при деца

  • 23 май 2022 12:11

  • 2417
  • 5
Ето какво трябва да знаем за маймунската шарка и неизяснения хепатит при деца
© Булфото (архив)

Маймунската шарка се регистрира във все повече страни по света. До момента са потвърдени повече от 80 случая в най-малко 12 държави. Заболели има в Съединените щати, Канада, Австралия, Израел и Великобритания.

При неизясненият хепатит при децата случаите също продължават да растат. Там при някои заболяването протича тежко и с много усложнения, като понякога се налага и чернодробна трансплантация.

Разговаряхме с проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като и по двете теми. Той даде експертни съвети как да действаме в случай на което и да е от двете заболявания.

Д-р Илиев: Ваксинираните срещу едра шарка са предпазени от маймунската

Маймунска шарка

„Името на шарката идва от това, че през 1959 г. е регистрирана за първи път сред маймуни в зоопарка в Копенхаген“, каза проф. Кантарджиев. Той уточни, че въпреки това маймуните рядко боледуват от това заболяване.

„Естествен резервоар са дребни гризачи, мишки и плъхове, като заболяването е характерно за Африка“, допълва професорът.

„Има два подвида на вируса при хората. При единият смъртността е 10%, а при другият тя е много ниска. Регистрираните до момента случаи на Запад са именно от втория вариант, генетично доказано е“, каза Кантарджиев.

Заразяването става при много близък контакт с болен, както и при интимен контакт. Може да настъпи заразяване и при контакт с дрехи, кърпи или предмети, докосвани от болен човек.

Заболяването протича по следния начин – от 7 до 14 дни след контакт се появяват първите симптоми. Те включват температура, болки в мускулите и гърба, главоболие и най-вече – силно зачервено гърло. „Важно е да знаем, че за разлика от едрата шарка, която се смята за изчезнала и е опасна за хората, при маймунската шарка има подуване на лимфните възли“, пояснява Кантарджиев.

„След това се появяват първите форми на обрив по кожата. Първо е червено петно, после то се надига над нивото на кожата, образува се мехурче с течност, което след време се пука. След няколко дни се появява коричка, а когато паднат коричките болният вече не е заразен“, каза Кантарджиев.

Експертът допълва, че за лечение се използва специален антивирусен препарат, като се прилага задължителна регистрация в РЗИ, проследяване на контактните и задължителна карантина от 21 дни.

„Трябва да се провежда засилен граничен контрол, да се избягва близък контакт с хора, които са потенциално болни, както и да се използват общи дрехи, кърпи и други“, допълни Кантарджиев.

Според професора причината заболяването да се разпространява на Запад в момента е, че хората започнаха да пътуват повече след коронавируса и не се пазят.

Неизясненият хепатит при деца

Проф. Кантарджиев коментира, че неизяснените хепатити не са нещо необичайно. „Имаме по няколко случая на година с хепатит, който не е причинен от петте хепатитни вируса. Обикновено се причинява или от хепатропни вируси, или от бактерии“, каза той.

При подозрение за новия неизяснен хепатит при деца, Кантарджиев каза, че има протокол от Центъра по контрол и превенция на заболяванията как да бъде установено заболяването с точност.

„При по-голямата част от хората заболяването минава и заминава. Изписват ги от болниците и чак тогава се обявяват пред масовите медии“, каза Кантарджиев.

Първи случай на дете с новия хепатит у нас?

При 10% от болните може да има усложнения. „Най-важно е родителите за следят за пожълтяване на кожата и лигавиците, урината потъмнява, а изпражненията стават бели като хума. Тогава задължително се отива при лекар, като болницата трябва да изключи петте хепатитни вируса лабораторно и да уведоми РЗИ“, каза Кантарджиев.

Радина Лазарова
2417 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
bez ime

2022.05.23 | 18:05

5
Като не успяха с Ковида, сега е ясно, че ще прилагат други маймунджулуци. Вече се заговори и затваряне.
bez ime

2022.05.23 | 18:05

4
Като не успяха с Ковида, сега е ясно, че ще прилагат други маймунджулуци. Вече се заговори и затваряне.

2022.05.23 | 14:25

3
Еми кажете на терористична Америка да спре да сее зарази от биолабораториите си де

2022.05.23 | 12:46

1
ха познайте кои са маймуните

2022.05.23 | 13:08

2
Ти?

Добави коментар

Водещи новини