76% от българите имат неконтролирана хипертония

  • 16 май 2022 12:17

  • 772
  • 0
76% от българите имат неконтролирана хипертония
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

40% от българите на възраст над 20 години страдат от артериална хипертония. 50% от случаите на миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност са следствие от високото артериално налягане. Развитието на деменция също е обусловено от недобър контрол на артериалното налягане. 26% от случаите водят до хронично бъбречно заболяване. Данните бяха дадени от Българска лига по хипертония по време на пресконференция в пресклуба на БТА по повод на 17 май - Световен ден на хипертонията, по време на която бе обявено начало на националната здравна кампания "Измерване, което спасява живот. Твоя."

В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличаване на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст. Това се дължи на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане.

На пресконференцията стана ясно, че преди 15-20 г. хипертонията се е срещала при по-възрастни, а днес има подмладяване и според данните - над 35 г. се отключва такава. Важен фактор е неконтролираният процент - като за България процентът е 76%. Лекарите посочват, че опасностите за развиване на артериална хипертония при българите е тютюнопушенето на обикновени цигари, но и на нагреваеми. Сред причините за отключване на заболяването е и злоупотребата с алкохол, наднормено тегло и диабет. Повечето от 150 000 сред подрастващите са с наднормено тегло.

Пункт за измерване на кръвно налягане ще бъде разположен в Стара Загора днес

Михаил Околийски, представител на СЗО за България, поиска да се инвестира в превенция. По данни на СЗО България е на първо място в Европа по брой хоспитализации, като втората страна в класацията е с два пъти по-малко хоспитализации. Статистиката показва, че едва 38% от българите ходят на подобен тип профилактични прегледи.

В пресконференцията бе коментирано още, че "лонг ковид" също е повишил артериалното налягане на някои от преболедувалите, а само 12% от вдигналите кръвно след ковид са били ваксинирани.

По повод Световния ден за борба с хипертонията, започва инициативата "Май месец за мерене" на Международната лига по хипертония (ISH). Стартът е от утре - 17 май.

В България тя ще се проведе за 16-а поредна година с подкрепата на Българската лига по хипертония. Това е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

През май и юни тази година, в 12 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Смолян, са планирани общо 23 локации за измерване на кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ.

Благодарение на скрининговите методи се знае за честота и контрола на артериалната хипертония. Специалистите препоръчаха хората да измерват кръвното си налягане у дома, което подпомага контрола. БЧК е партньор на кампанията.

Последвайте канала на

Калина Христова
772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини