За всяка болест има минерална вода

  • 16 май 2022 10:52

  • 8663
  • 2
За всяка болест има минерална вода
© Pixabay

България разполага с огромно богатство минерални води. Минералната вода е разреден електролитен разтвор на различни макро и микро елементи, които прониквайки в кожата образуват водно-солева мантия и в продължение на дни тези вещества постъпват в организма, каза за Радио София д-р Радослава Кацарска - експерт балнеолог.

За всяка болест, природата ни е дала по една минерална вода. Тя може да се използва не само за пиене, но и под формата на външно приложение – за вани, басейни, под формата на компреси и дори инхалаторно, добави пред БНР д-р Кацарска.

"При външно приложение върху тялото могат да действат редица фактори – термичен, в зависимост от различните ефекти, които желаем да постигнем и механичен, който влияе не само върху кожата, но и върху сърдечно-съдовата система", каза експертът балнеолог.

По думите й, при отекли крака, можем да потопим тялото си до пъпа в хладка или студена вода, това ще подпомогне лесното отичане на кръвта по посока на сърцето.

"Самата вода има неспецифично действие върху тялото, защото по един или друг начин тя дразни кожата, която е много богат, сетивен орган и това отключва редица рефлекторни реакции в тялото, в резултат на които в последствие може да бъде понижено кръвното налягане, да действа болкоуспокояващо, да подобри кръвооросяването и да похрани кожата. Когато действа неспецифично, това може да подобри нашата имунна система", каза д-р Радослава Кацарска.

Тя добави, че балнеопроцедурите трябва да се извършват под лекарски контрол. Питейното приложение също трябва да бъде под контрол. Най-изразено приложение се наблюдава в храносмилателната и отделителната система.

Десислава Станева
8663 2

Коментари 2

Добави коментар
ЧОВЕК

2022.05.17 | 11:18

1
Къде се намира това красиво място приятели. Ако някой знае, ще му бъда благодарен да ми даде шанс да го посетя. Благодаря му!
VESELIN VASILEV

2022.05.18 | 10:18

2
Termales Santa Rosa de Cabal Columbia

Добави коментар

Водещи новини