Кога трябва да се изследваме за хепатит

  • 11 май 2022 11:31

  • 391
  • 0
Кога трябва да се изследваме за хепатит
© Novini.bg/ Canva

При какви симптоми трябва да се изследваме за хепатит и колко се плаща? Според собственика на лаборатория Недялко Калъчев няма засилен интерес към изследвания след новините за нов вид хепатит при децата.

"След засичане на хепатит започват изследвания на познатите хепатитни вируси. Те зависят от това дали човек вече го е прекарал и дали има ваксина. Резултатите излизат за ден и половина - два. Проверява се дали са завишени показателите на чернодробните ензими", обясни той. 

Според него в НЦЗПБ в момента се обработват безплатно пробите със съмнения за новия хепатит, ако те са изпратени от болница.

Д-р Бацелова за хепатита: Говорим за епидемичен взрив, не е доказана връзка между случаите

"Не всички неща могат да бъдат "поръчани" от общопрактикуващия лекар. Така формално НЗОК плаща даденото изследване, но понеже не може да бъде подадено от личен лекар, е трудно да бъде извършено", разкри още Калъчев.

По думите му ваксинацията срещу хепатит Б е задължителна, а за А - пожелателна.

"За хепатит С трудно може да се говори при деца. Така се стига до изследване на аденовирус", посочи Калъчев. И допълни, че НЗОК не заплаща изследване за новия хепатит, но покрива сумата за част от другите. 

Радина Лазарова
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини