Какви са симптомите на мистериозния хепатит при децата

  • 09 май 2022 09:53

  • 973
  • 2
Какви са симптомите на мистериозния хепатит при децата
© Pixabay

Регистриран е първи случай на нов вид остър хепатит с неизвестен произход при дете в България, съобщи здравният министър проф. Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава. Тепърва обаче предстои да излязат пробите, които да потвърдят дали става дума за новия вид хепатит.

"Трябва да се притесняваме в рамките на нормалното. Паниката и прибързаните действия не са добър съветник. Щом едно заболяване го има някъде, България не е остров – ще го има и у нас. Не се учудвам, мерките са взети, организацията е направена, а ние трябва да бъдем подготвени", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на "България сутрин".

Експерт: 100% нямаме потвърдена проба на хепатит

Тя разкри подробности за регистрирания случай у нас: "Става дума за дете от Бургаска област, което отговаря на критериите за определението остър хепатит с неизвестен причинител – да е под 16 г. и с повишени чернодробни ензими. Свикнали сме инфекциозните хепатити да са причинявани от 5 вируса – A, B, C, D и E; в случая маркерите за тях са отрицателни."

Какво е състоянието на детето със симптоми на новия остър хепатит

Мистериозният хепатит е този, при който не се разпознава досега познатите хепатитни вируси, обясни вирусологът и увери, че огнища у нас няма. "Над 228 са случаите в света, според СЗО, като само при два случая има връзка. Иначе са разпръснати", посочи доц. Николаева-Гломб.

Симптомите са ясни – на остър хепатит, стана ясно от думите ѝ.

"Бързо и внезапно започване на влошаване на общото състояние; пожълтяване (жълтеница) най-напред на склерата на очите, след това и на кожата; потъмняване на урината и избледняване на изпражненията; гадене има при поне половината от случаите; едва една трета са съобщили за повишена температура", изброи доц. Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът в студиото подчерта, че Ковид пандемията не е свършила. Според нея ще трябва да се научим да живеем със SARS-CoV-2.

"Изтеглихме късмет, че Омикрон се оказа доста по-заразен и относително по-малко вирулентен. Хората се разболяват лесно, но не боледуват тежко. Но Омикрон продължава да мутира. Човечеството ще се научим и взаимно ще се адаптираме към SARS-CoV-2, той към нас и дано постигнем мирно съвместно съществуване", разясни тя.

Доц. Николаева-Гломб уточни, че ако коронавирусът стане ендемичен, това не означава, че ще е безопасен и че това е краят му.

"Означава, че ще продължи да циркулира в определени страни. Докато циркулира някъде – представлява опасност за човечеството", категоричен бе вирусологът

Последвайте канала на

Десислава Станева
973 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.09 | 11:29

1
Геноцида над човечеството продължава докато се сочи с пръст единствените борещи се срущу злото за злодеи а злодеите действат срещу човечеството
kn

2022.05.09 | 21:37

2
Точно така....Докато не си изпълнят програмата няма да мирнат.

Добави коментар

Водещи новини