СЗО: Намалява броят на новите случаи на COVID-19 в световен мащаб

  • 02 март 2022 12:44

  • 402
  • 0
СЗО: Намалява броят на новите случаи на COVID-19 в световен мащаб
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Новите случаи на covid-19 в световен мащаб са намалели с 16% през последната седмица, информира Асошиейтед прес. Според Световната здравна организация (СЗО) вече почти един месец наблюдаваме спад на броя на новозаразените.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

В седмичния доклад на СЗО се акцентира и върху намалелия брой на смъртните случаи. Там се отчита спад с 10%. През последната седмица са регистрирани 10 милиона нови случая. 60 000 души пък са загубили битката с вируса. Единственият регион, който бележи ръст на случаите на covid-19 e Западния Тих океан. Там инфекциите са се покачили с 1/3 в сравнение с изминалата седмица.

От СЗО информират, че Омикрон продължава да бъде доминиращия вариант в световен мащаб. Той е причинител на около 99,5% от новите случаи. През последния месец не са докладвани случаи, причинени от по-ранните варианти алфа, бета, ламбда или мю. Въпреки това някои страни са изправени пред предизвикателства.

Множество страни в Европа, сред които Великобритания, Дания и Швеция премахнаха почти всички ограничителни мерки, след като отбелязаха спад на заразените с covid-19. По-голямата част от населението там е ваксинирано и това позволява връщането към нормалния живот. Ваксинираните в САЩ вече са 73%. Така при избухването на нова вълна на заразата няма да се налагат толкова строги мерки, за овладяване на ситуацията.

Доц. Кунчев: Пандемията не е приключила

Въпреки всичко това от СЗО заявиха, че е рано да се твърди, че пандемията е приключила. От Здравната организация предупредиха, че ако covid-19 продължи да се разпространява, вируса може да мутира в по-смъртоносна и заразна версия.

Последвайте канала на

Калина Христова
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини