Д-р Бранимир Кирилов: При имплатологията най-важното е кой ще те оперира

  • 24 февруари 2022 10:42

  • 7445
  • 0
Д-р Бранимир Кирилов: При имплатологията най-важното е кой ще те оперира
©

17 години Medical Dent задават стандартите в денталната имплатология в България, начело на основателя на клиниката д-р Бранимир Кирилов.

Като един от основоположниците на имплантологията в България, днес зад гърба си той има повече от 15 000 успешно поставени импланти, а благодарните му пациенти са по цял свят. Притежава множество отличия, член е на Българския зъболекърски съюз и ръководи първия учебен център по имплантология IFZI в България.

- Д-р Кирилов какво е най-важното, което трябва да знаят хората за имплантите?

- Най-важното нещо, което човек трябва да прецени, когато взима решение, че ще се подложи на лечение с дентали импланти, е избора на този, който ще го оперира. Това е вид оперативна интервенция и съответно този избор е ключов. Специалистът, на когото гласувате доверие за вашето лечение, неговите умения и опит са решаващи за крайния резултат и неговата дългосрочност.

- До какви трайни здравословни последици може да доведе дългото нелекувано обеззъбяване?

- Нелекуваното обеззъбяване има пряко отношение към нарушената захапка, оттам се повлиява храносмилането, тъй като недобре сдъвканата храна се отразява на храносмилателния тракт, а от там и на усвояването на храната. Така се повлиява цялостното здравословно състояние, което от своя страна води до спад в общия имунитет. Що се отнася до самочувствието като част от психичното здраве, то липсата на зъби влияе силно на увереността в общуването с околния свят и нарушава възможността за нормален и пълноценен живот.

- Защо имплантите са по-добро решение от мост или протеза при липса на зъби? Могат ли да ги заменят при вече съществуващи протези или мостове?

- Имплантите са по-добро решение от мост, тъй като не се нарушава структурата на съседни зъби, тоест не е нужно изпиляване. Съпоставяйки ги с протеза, предимствата на имплантите са, че заместват подвижните зъби, които са изключително неудобни функционално, и нарушават комфорта в социалното общуване.

Що се отнася до съществуващи вече мостове и протези, те могат да се заменят успешно с импланти и това не е проблем. Всичко е въпрос на индивидуално лечение и добро планиране.

- Кои са групите пациенти, които са най-подходящи за имплантологично лечение?

- Всичко хора, които са загубили един или повече зъби или им предстои да загубят, могат да се подложат на имплантологично лечение.

- Свидетели сме на множество предложения за евтино имплантологично лечение. За какво трябва да бъдем внимателни при избора си на импллантолог и клиника?

- Най-важното, което не трябва да забравяме, е че ключов фактор за лечението е специалистът, който извършва манипулацията. Ако правим избора си на база цена, това е съвсем друга изходна точка. Характеристиките на услугата са качество, цена и време. Ако изберем само един от тези елементи, винаги ще трябва да направим компромис с някой от другите, защото са взаимосвързани. Добре е при вземане на такова решение да не забравяме, че поставянето на имплант е нещо, което извършено при опитен специалист, се прави веднъж в живота. Имплантологичното лечение не се прави всяка година и не трябва да е ценово ориентирано. Ще дам един пример - ако говорим за човек, който е изцяло обеззъбен, но няма възможност да си позволи изготвения лечебен план за поставяне на мостове върху импланти, понякога е по-добре да приеме, че не може да постигне даден резултат, но би могъл да направи едно добро лечение с протези върху импланти. С този пример искам да кажа, че можем да направим компромис в типа лечение, но не и в качеството му.

- Могат ли денталните имплати да функционират като истински зъби и чувстват ли се като такива?

- Категорично денталните импланти се чувстват като истински зъби, без каквато и до било разлика при добре завършено лечение и възстановяване. 100 процента от пациентите споделят това мнение.

- Колко здрави са денталните импланти в сравнение с истинските зъби?

- Денталните импланти дори са по-здрави. Здравината им е изключително голяма и това не е фактор, който трябва да притеснява подложилите се на имплантологично лечение.

- Какви са плюсовете и минусите на имплантологичното лечение?

- Плюсовете са, че решаваш завинаги сериозен проблем като липсата на зъби, който нарушава комфорта и като цяло възможността да живеем нормално. Имплантите не само изглеждат като естествени зъби, но и чисто функционално ги заместват напълно. Освен това поставянето на зъбен имплант веднага след загубата на зъб може да помогне за предотвратяване на костно присаждане в бъдеще. Друго огромно предимство на имплантите е, че това не е временно решение, а ще ви даде възможност да се радвате на здрава и красива усмивка за цял живот.

Разбира се, като минус бих определил това, че трябва да се претърпи хирургична интервенция и е необходимо да планираме по-голям бюджет за извършване на манипулацията, но крайният резултат безспорно си заслужава.

- Безопасно ли е поставянето на дентални импланти?

- Напълно! При добро планиране, изпълнение на лечението и правилен подбор на материали имплантологичното лечение е напълно безопасно.

Процесът по оздравяване на костта около имплант, който се нарича остеоинтеграция, няма разлика от процеса по заздравяване на костта, когато човек си е счупил костта на крака или ръката. Често пациентите се страхуват от това, че тялото може да има имунна реакция на отхвърляне на поставения имплант. Титанът, от който са направени имплантите е имуно-индиферентен материал, тоест не предизвиква сам по себе си такава реакция на отхвърляне в медицинския смисъл на това понятие. Такова явление не може да съществува. Това, което обаче понякога се получава, е че има нарушение в процеса на заздравяване на костта около импланта. Това е особеност на заздравяването на меките тъкани, при която около поставения имплант вместо кост, както би трябвало се развие съединителна тъкан. При поставяне на имплант ние нараняваме венеца и костта като след края на операцията оставяме тези рани да заздравеят. В процеса по заздравяване и венеца и костта започват да произвеждат клетки, които да затворят раната. Но тъй като клетките на венеца се движат три пъти по-бързо от клетките на костта, понякога се получава така, че когато клетките на костта дойдат на повърхността, там вече са клетките на венеца, тоест той е проникнал между костта и импланта. Това е обратим процес, не трябва да притеснява пациента и може да се случи около 1-2 процента от поставените импланти.

- Как променят ежедневието ни поставените импланти, улеснява ли ни и с какво трябва да се съобразяваме след това?

- Когато завършим лечението си с дентални импланти, не е необходимо да се съобразяваме с нещо специално около тяхната поддръжка. Лечението е напълно сигурно и е съпоставимо с лечение на собствени зъби. Поддръжката не се различава от това как поддържаме зъбите си във всеки друг регулярен случай. Тук обаче е важно да подчертая, че водеща е основната диагноза, която е наложила поставянето на имплантите. Ако причината за загуба на зъба е травма, плопит или гранолом, то необходимата поддържка е два пъти годишно. В тези посещения се извършва контролен преглед, почистване и оглед на тъканите. Ако причината за загуба на зъбите, обаче е пародонтит, то тогава е необходимо поддръжката да се прави 3-4 пъти годишно.

От 21 до 26 Март в Medical Dent се провежда Седмица на отворените врати за Имплантология. Можете да запишете напълно безплатно час за преглед и консултация при д-р Бранимир Кирилов на тел.: 02/4738798

Местата са ограничени.

За повече информация: Седмица на отворените врати (medicaldent.bg)

 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
7445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини