Аспарух Илиев: Смъртността в България, съпоставена с тази в Германия, е 8 пъти по-висока

  • 27 януари 2022 09:46

  • 347
  • 3
Аспарух Илиев: Смъртността в България, съпоставена с тази в Германия, е 8 пъти по-висока
© Gettyimages/архив

Броят на новозаразените с коронавирус у нас расте с всеки изминал ден, а Световната здравна организация съобщи, че въз основа на наличните към момента доказателства общият здравен риск, свързан с варианта Омикрон, остава много висок.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 775

"Два елемента ни карат да сме предпазливи - първият е, че имаме не само Омикрон, но имаме Делта и Омикрон едновременно, а Делта протича значително по-тежко. Вторият елемент, който имаме и не трябва да го забравяме - данните за по-ниска опасност на Омикрон идва от държави, които са с доста висока степен на ваксинация. В сряда бяха споделени данни от американско проучване, в което се вижда, че спрямо Делта рискът от постъпване в болница с Омикрон е 70% по-нисък, смъртността е 1/10 от тази на Делта", каза ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев за "България сутрин".

Той припомни, че в България все още преобладават неваксинираните хора.

"Изглежда, че Омикрон не е толкова страшен, колкото Делта. Вървим към вариант, в който ще имаме комбинация от няколко ваксини за няколко варианта, за да можем да покрием всички възможни "вариации". В далечния Изток, които са шампиони в борбата с Ковид-19 - Тайван, Южна Корея, мерките остават. В момента имаме вариант, който е по-малко опасен от Делта, но никога не може да сме сигурни, че няма да възникне нова мутация, докато не спадне заболеваемостта", допълни д-р Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че в момента боледуват доста повече деца.

"Това е нещо, което се подценява. Всички данни за по-ниската вреда на Омикрон идват от възрастни. Но децата боледуват повече от Омикрон и не знаем какви ще са дългосрочните ефекти на вируса. Смъртността в България, съпоставена с тази в Германия, е 8 пъти по-висока. При предишните вълни можеше да сме по-предпазливи. В момента здравната система се справя сравнително добре. Но малко по-голяма активност от сегашното правителство нямаше да е във вреда, особено що се отнася до учениците", коментира д-р Аспарух Илиев.

Попитан какви са усложненията, които може да предизвика Омикрон, той отговори: "Той засяга по-малко белия дроб, но нямаме никаква представа как стои въпросът с т.нар. "Long COVID", който е свързан с дългосрочните оплаквания - липса на концентрация, уморяемост, трайно намалена способност за извършване на тежки физически действия.

По думите опасността от миокардит след ваксина е основно при младите мъже, които са под 30-годишна възраст.

 

Десислава Станева
347 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.27 | 11:40

3
аспарухчо, пак ли ти бре! не разбра ли, че никой не се интересува от мнението ти!
мдаа

2022.01.27 | 10:44

2
Спрете се да давате гласност на този платен червей Аспарух ! Гледах няколко негови интервюта,за мен си е платен пропагандатор на фармацевтични компании и те си му плащат. Този изрод, след като ни сравнява с Германия днес,да даде справка и преди пандемията ,а? И сме доказани първенци по смъртност на всичко заради такива мърши ,като този,неадекватен и "глух"....доктор
oo

2022.01.27 | 10:43

1
platen bokluk smartnosta vav balgaria i predi tazi izmislenna pandemia ce bila vav pati povece ot evropa a tova bokluk e ot genocidat vav koito jiviaha balgarite vav poslednite 30 godini.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини