Проф. Витанов: Омикронът настъпва с нови рекорди

  • 19 януари 2022 16:45

  • 4528
  • 13
Проф. Витанов: Омикронът настъпва с нови рекорди
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми, че ще надминем 1 милион регистрирани случая, ще надминем 33 500 починали. Това написа във Фейсбук математикът от БАН и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 773

Той уточнява, че Омикронът ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен.

"Прогнозата се изпълни - Омикронът стана доминантен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 1.40. Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, тъй, че твърде големи стойности на това число не се очакват. Но е над 1.3, а както знаете, опасно е да седи 2 седмици така.  Днес е ден втори, откакто числото е над 1.3", пише още ученият.

Нови 227 случая на Омикрон са установени у нас

Ето за какво още предупреди проф. Николай Витанов:

"Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 19 януари 2022

Обстановката се развива според очакванията. Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми, че

- ще надминем 1 милион регистрирани случая

- ще надминем 33 500 починали

Но по нея, както знаете, ще говорим на 19-ти март, когато се навършват 2 години, откакто бях поканен да правя анализи и прогнози за пандемията. Знаете, че и тази прогноза бе направена доста отдавна. Аз съм си записал и какво беше крякането, когато тази прогноза бе направена. Но и за това ще говорим на 19 март.

Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предупреждение го засече на 23-ти декември миналата година. Оттогава минаха 27 дни. Напомням - 4 седмици са 28 дни.

Прогнозата се изпълни - Омикронът стана доминантен в прогнозирания срок.

Базовото репродуктивно число днес е 1.40. Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, тъй, че твърде големи стойности на това число не се очакват. Но е над 1.3, а както знаете, опасно е да седи 2 седмици така. Днес е ден втори, откакто числото е над 1.3

Данните за смъртността. При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта - над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете - този 1% е от доста повече случаи.

Няколко думи за картите.

Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона.

Героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни.

Днес показвам и картата за заетостта на интензивните легла по клъстери от области. Знаете я от сайта на Министерския съвет. По нея имам следните бележки. Тази карта не отразява много реалната ситуация в следния смисъл.

На нея виждаме резделението на страната на 6 региона за планиране (NUTS-2 региони) за нуждите на ЕС. Да, де, но това

не е разпределението при пандемията. Пример - напълват се леглата във Видин и пациентът трябва да се закара на друго място. Къде се закарва - в София, разбира се, не в Плевен.

Ако е от Монтана - същата работа. И тъй нататък. Така, че, според мен сраната е по- добре вместо на 6 да се раздели на 5 региона: Западна България, обхващаща Югозападния регион плюс Видин, Монтана и Враца, един регион по линията Плевен-Русе, един, обхващащ Делиормана и Варна. В Южна България са си добре, както са си. Това разделение по-добре ще отразява здравната ситуация (настоящото разделение на 6 региона отразява по-добре икономическата ситуация).

Така, като вземем наум разделението на 5 региона и погледнем проблемния регион по линията Плевен-Русе, установяваме, че той всъщност е на Етап 2 , а не на Етап 3, както излиза от разделението за нуждите на икономическото планиране. Така, че този регион е далеч от локдаун и според мен хората там не бива да се притесняват все още. Така си мисля аз, не обвързвам никого с моите си мисли. С други думи - тъй си я преценям аз ситуацията.

Имаме дифузно разпространение на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца

Виждате, че Омикронът е силно разпространен, но не във всички области. Пожарът гори с различна интензивност на различните места. Има области където гори силно и такива, където гори доста по-слабо. Като се засили горенето в тия последните области, в тия първите доста ще е изгоряло. При тази ситуация вероятността за супер пожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така.

За мерките. Пак да кажа, как преценям аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето хора го карат леко. Тогава основният критерий за налагане на мерки трябва да е друг. Според мен (доста отдавна съм ви го казал това) основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците.

Тук идва ролята на активните елементи в системата - тези, които могат да стабилизират или дестабилизират сценарии на развитие на ситуацията.

Правителството и вие сте активни елементи в системата и може да дестабилизирате един или друг сценарий. Когато прогнозата е неблагоприятна, правителството маже да се опита да я дестабилизира и да насочи системата към по-благоприятен сценарий. Вие също сте активни елементи в системата и може да влияете върху ситуацията. Помислете си - имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ СЕ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.

Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и тотален локдаун.

Погледнете - заетостта в болниците нараства бавно. Отдавна говоря, че ни се отваря възможност да ни се размине тоталният локдаун. Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Но, каквото си го направим, такова ще е.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля".

Мая Йорданова
4528 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Анти-ковидфашизъм

2022.01.21 | 15:05

13
Време е БАКЛУЦИТЕ В КОВИД-ОТДЕЛЕНИЯТА ДА СЕ НАСЕКЪТ НА ПАРЧЕНЦА.ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ ТАМ Е ЛЕКО КАЗАНО УБИЙСТВО.И ВЗИМАТ ПО 25000ЛВ ЗА ТРУП.ВИДОВ ДЕН ИДВА АЗ СЪЩО ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА И ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ СКЪПО ЗА УБИТИТЕ МИ БЛИЗКИ

2022.01.19 | 19:09

12
Как да няма рекорди като имаме премиер Киро Ментата задмина и Бойко машала.
Николов

2022.01.19 | 18:42

11
Моля ви махнете пред името си титлата Професор, петните я!
Витанов

2022.01.19 | 18:26

10
Ти си позор за българския род, жалка подлога! Престани да пръскаш дезинформация и да плашиш хората. Същия си като оня от Берн, с педалските чорапи и разширителя отзад

2022.01.19 | 18:26

9
Ще те настъпя аз по мъдете , майкати миризлива !
Витанов

2022.01.19 | 18:26

8
Ти си позор за българския род, жалка подлога! Престани да пръскаш дезинформация и да плашиш хората. Същия си като оня от Берн, с педалските чорапи и разширителя отзад
Джони

2022.01.19 | 18:22

7
Глупавия математик пак се появи.Хем му обясниха че това не може да се изчисли, щото не съществува.

2022.01.19 | 18:10

6
Англия послуша Мангъров , който 2 години твърди , че маските , ковид мерките са безсмислени , а ваксините са безполезни и вредни !
Потърпевшите

2022.01.19 | 17:55

5
Най бедната държава България , с най висока смъртност. какво друго очаквате?естествено е

2022.01.19 | 17:06

3
Абе идиоти , не разбрахте ли че Мангъров вече управлява Англия ?! Тя отмени ковид мерките !!!

2022.01.19 | 17:07

4
Там отмениха и сертификатите !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини