СЗО препоръча две нови лекарства срещу COVID-19

  • 14 януари 2022 14:31

  • 863
  • 1
СЗО препоръча две нови лекарства срещу COVID-19
© gettyimages

Две нови лекарства за лечение на пациенти с COVID-19 препоръчват от експертната група на Световната здравна организация (СЗО), съобщават от организацията.

Това са: Барицитиниб, лекарство на компанията Eli Lilly and Company, с търговско наименование Olumiant, използвано и при ревматоиден артрит, и Сотровимаб, лекарство на базата на моноклонални антитела на британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline Xevudy, получиха подкрепата на експертите на СЗО за лечение на COVID-19 след увеличаването на броя на новите случаи в световен мащаб.

Бързо разпространяващият се щам Омикрон намалява ефективността на много от настоящите възможности за лечение на коронавируса и изисква нови решения, категорични са от СЗО.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 568

Ето колко време оцелява COVID-19 във въздуха

Барицитиниб в комбинация с кортикостероиди при пациенти с тежко заболяване. Новите данни от седем кръга изпитвания, включващи повече от 4000 пациенти с умерено до тежко заболяване, показват, че той може да подобри преживяемостта и да намали необходимостта от апаратна вентилация при тежко болни пациенти, без да увеличава страничните ефекти. Барицитиниб има същия ефект като други лекарства за артрит, така че СЗО уточнява, че ако има подобни лекарства, аналозите на лекарството трябва да се избират въз основа на цената, наличността и клиничния опит.

Другото препоръчано лекарство от експертите на СЗО е за леко протичена на ковид и се нарича Сотровимаб. Въпреки това организацията вече отбеляза несигурната ефикасност на лечението с моноклонални антитела, които представляват лабораторни съединения, имитиращи естествената защита на организма, срещу новите щамове на болестта, включително Омикрон.

 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 568
Калина Христова
863 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
та така

2022.01.14 | 14:50

1
една американска и една английска фармацевтична компания... хахаха

Добави коментар

Водещи новини