N95, KN95 или коя маска да изберем?

  • 14 януари 2022 13:58

  • 477
  • 2
N95, KN95 или коя маска да изберем?
© Pixabay

Появата на нови и много по-силно заразни варианти на коронавируса доведе не само до нови скокове на бройката на заболелите по света, но и накара експертите да преразгледат противоепидемичните мерки. Носенето на маски – на закрито и не само, се превърна в „новото нормално“ навсякъде, но препоръките са да се запасим с възможно най-ефективните предпазни средства.

За маските тип N95 се говори от началото на пандемията, но до момента масово се ползваха по-простите видове поради една основна причина – цената. „Омикрон“ обаче може да наложи повече хора да разчитат именно на този вид предпазване. Има определени особености, свързани с набавянето на такива маски и всекидневната им употреба, цитира БТВ.

Си Ен Ен събра експертни съвети за това как да защитим себе си с N95.

-Тези маски се водят еднократни, защото са категоризирани като медицински – в болнични условия лекарите се налага да ги сменят, за да не пренасят дадена зараза от един пациент на друг. Обикновено ние носим маската в много по-различна среда.

-Подобни на N95 са маските с европейски сертификат FFP2, които обаче имат 1% по-слаба филтрация (но все пак говорим за 94% срещу 95%!).

-Филтрацията на N95 маската няма да намалее, освен ако не пробием дупки в нея или не сме в среда с много замърсен въздух за дни, за да може филтърът да изгуби способностите си. Проблем може да се появи, ако замърсим маската отвътре или ластиците се скъсат.

За да има възможно най-дълъг „живот“ вашата маска, избягвайте да докосвате външната й страна. Пипайте я за ластиците или външните ъгли, докато я слагате.

Колкото повече носим тази маска, толкова повече частици тя задържа във филтъра си. Един от индикаторите кога да я сменим е, когато започнем да дишаме по-трудно през нея, нищо че тя може да изглежда чиста и нова. Ако ви е трудно да вдишвате през нея, време е за нова.

Ако някой ваш колега се окаже заразен, по-добре да изхвърлите маската, с която последно сте били около него на работното място. Тя ви е защитила и е затворила вируса в себе си, но не бихте искали да рискувате примерно с пипането ѝ.

Колкото по-дълго носим една такава маска, толкова повече бактерии има в нея, но те умират за няколко часа. Добър начин да я дезинфекцираме е просто да я сложим на слънце. Топлината и слънчевата светлина имат ефект, но не бихме искали да я сложим в микровълновата печка например. При всяко положение не може да удължите живота на маската безкрайно и да я носите седмици наред.

Тези маски не се перат, защото така може да унищожите компонента в маската, който реално ви изолира от външната среда.

Разликата между N95 и KN95 е че N95 се сертифицират от САЩ, а KN95 – от Китай. Според Американския център по контрол и превенция на заболяванията, маските от Китай не отговарят на нужните стандарти. На пазара има много фалшификати, като част от тях отговарят на стандартите, но не са малко и тези, които всъщност не ни пазят от COVID-19. Пазарувайте само от проверени източници!

„Червена лампа“ трябва за вас да е всяка маска N95/KN95, която е маркетирана специално за деца. Малчуганите могат да ползват малкия размер за възрастни, но специален модел за деца няма. Ще видите много фалшиви KN95 маски, които са направени за деца, но проблемът там е същият. Трябва да купувате маските си от оторизирани източници за да сте сигурни, че ще имате нужната протекция.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
477 2

Коментари 2

Добави коментар
нито една

2022.01.14 | 14:13

1
тези парцали на мен ми докараха постоянни храчки, вече си държа парцала под носа и почвам да се нормализирам

2022.01.14 | 22:59

2
Що я носиш? Още на втория месец я махнах по същата причина, само нещо административно ако трябва за 15-20 минути.

Добави коментар

Водещи новини