Д-р Петър Марков: Високото ниво на ваксинация помага да спасяваме животи, но не и да спре вируса

  • 14 януари 2022 09:01

  • 535
  • 3
Д-р Петър Марков: Високото ниво на ваксинация помага да спасяваме животи, но не и да спре вируса
© Кадар - Нова Нюз
Слушай новината

Не знаем кога ще приключи пандемията - никой не знае. Това заяви в ефира на Нова нюз епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина. 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 544

По думите му не можем да приемем за реалистични данните за по-лекото протичане на Омикрон, защото в България ваксинираните са по-малко.

Той е на мнение, че за да се изкорени вирусът са необходими три важни условия - траен, стабилен и дългосрочен имунитет, да не се разпространява между други видове, висок имунизационен процент в световен мащаб.

Проф. Радка Аргирова: Трябва да отпадне сертификатът за антитела

Дори хора, които са се ваксинирали - могат да се заразят, но ваксината не може да бъде бариерата на разпространение. Високото ниво на ваксинация помага да спасяваме животи, но не и да спре вируса, категоричен е епидемиологът.

Много повече хора ми се иска да носят маски, дори и на открито. В България и на закрито не се носят маски, а най-много хора се заразяват в затворени помещения, каза д-р Марков.

Епидемиологът заяви, че котките са най-податливи на заразяване с коронавирус. Животните и хората могат да си предават вируса, той може да е в дивата природа дългосрочно и може винаги да се завърне сред хората, смята д-р Марков.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 544
Калина Христова
535 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
ббб

2022.01.14 | 11:06

3
Преди друга песен пееше а педалче......

2022.01.14 | 10:37

2
А защо трябва да спираме вируса като не е опасен?
oo

2022.01.14 | 10:36

1
smeshnik ne laji horata tce tai narecenata vaksina spasiava jivoti ako spasiavashe bokluk niama da sa pocinali milioni ot nishto ne spasiava tazi nedokazana tecnost samo obogatiava prestapnicite

Добави коментар

Водещи новини