Откриха ген, който удвоява риска от тежко протичане на COVID-19

  • 13 януари 2022 20:41

  • 3862
  • 1
Откриха ген, който удвоява риска от тежко протичане на COVID-19
© gettyimages
Слушай новината

Полски учени са открили ген, който според тях удвоява риска от тежко протичане на COVID-19, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30053

Изследователите се надяват, че откритието им ще помогне на лекарите да идентифицират хората, които са най-застрашени от заболяването. С колебливото отношение към ваксините - основен фактор зад високата смъртност от коронавирус в Централна и Източна Европа, изследователите се надяват, че идентифицирането на тези, които са изложени на най-висок риск, ще ги окуражи да се ваксинират и ще им осигури достъп до повече възможности за лечение в случай на зараза.

Проф. Ива Христова: Съмнявам се Омикрон да е последният вариант

"След повече от година и половина работа беше възможно да идентифицираме ген, отговорен за предразположението към по-тежко заболяване от коронавирус", каза министърът на здравеопазването Адам Неджелски. "Това означава, че в бъдеще ще можем да идентифицираме хора, предразположени да пострадат по-сериозно от COVID-19", допълни той.

Изследователите от Медицинския университет в Бялисток са установили, че въпросният ген е четвъртият най-важен фактор след възраст, пол и тегло, определящ колко сериозно човек ще пострада от COVID-19.

Генът присъства в около 14 процента от населението на Полша в сравнение с 8-9 процента за Европа като цяло и 27 процента в Индия, отбелязва Марчин Монюшко, ръководител на изследването.

Други проучвания също показват значението на генетичните фактори за тежестта на развитие на COVID-19. През ноември британски учени откриха ген, който вероятно е свързан с двойно по-висок риск от белодробна недостатъчност при COVID-19, припомня агенцията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30053

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3862 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.13 | 23:50

1
за седми път го пускате

Добави коментар

Водещи новини