Проучване от Нова Зеландия: Вейпингът намалява броя на пушачите

  • 11 януари 2022 09:16

  • 4355
  • 0
Проучване от Нова Зеландия: Вейпингът намалява броя на пушачите
©

Според проучване на Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия, употребата на електронни цигари помага за намаляване на броя на пушачите на Острова.

Всичко по темата:
Електронни цигари 28

Последни данни от изследване на проблема с пушенето сред местното население на маорите сочат, че процентът на пушачите сред тях е намалял с над 6% само за 2 години. Сред коренното население на острова, което е сред най-уязвимите групи, се полагат огромни усилия за намаляване на пушенето и един от използваните методи е чрез замяната им с по-малко рискови бездимни алтернативи.

„Имаме доказателство, че употребата на електронни цигари намалява процента на тютюнопушенето. Пушачите са намалели от 28% през 2019 и 2020 г. до 22% сред възрастните маори днес“, казва Дебора Харт от неправителствената организация за борба с тютюнопушенето ASH.

Неотдавна страната обяви радикални мерки, които ще доведат до оформянето на първо поколение без дим – след приетите наскоро регулации, 14-годишните днес тийнейджъри никога няма да могат да си купят цигари. В същото време планът за превръщането на Нова Зеландия в първия Остров без дим предвижда кампания в подкрепа на бездимните устройства за набавяне на никотин, която се изразява в съвети към пушачите да преминат към по-малко рискови продукти, каквито са електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн, като IQOS, ако не могат да се откажат от никотина.

„В последните няколко години наблюдаваме, че хората преминават от много вредно пушене на цигари към много по-малко вредни продукти за доставка на никотин и това ще продължи да се случва“, прогнозира Дебора Харт.

„Данните от здравните проучвания на Министерството на здравеопазването за периода 2020-2021 г.  показват, че има почти точно съответствие между пушачите, които са спрели да пушат ежедневно и тези, които са преминали на електронни цигари“, посочва и д-р Марева Гловър, учен по въпросите на поведението и водещ експерт по тютюна и спирането на тютюнопушенето. Усилията на правителството и организациите за борба с пушенето вече дават резултат и сред най-уязвимиге групи, а крайната цел в следствие на политиката за намаляването на вредата е да падне и процентът на диагнозите, свързани с тютюнопушене като рак, сърдечносъдови заболявания, ХОББ и други.

Пациенти благодарят на лекарите в Австралия за съвета „Спри или замени цигарите“

Вейпингът има ключова роля в помощта за отказ от пушене от страна на лекарите, смятат и в съседна Австралия.

„Всички ефективни начини за борба с пушенето трябва да бъдат сложени на масата. Вейпингът е най-ефективното средство за отказване от цигарите. Намаляването на вредата от тютюнопушенето с по-безопасни никотинови продукти, е допълнителен, базиран на доказателства инструмент, за подпомагане на пушачите да се откажат и често работи там, където други лечения са се провалили“, казва д-р Колин Менделсон, председател на Австралийската асоциация за намаляване на вредата от тютюнопушенето.

Пушачите, които преминават към вейпинг, имат подобрено здраве, намаляват излагането на токсини, спестяват пари и се чувстват по-добре.

„Мнозина от лекарите остават информационно заблудени за ползите от бездимните продукти с намалена вреда в сравнение с продължаващото пушене. Австралийските общопрактикуващи лекари, които са започнали да предписват вейпинга като помощ  за спиране на цигарите, получават много добра обратна връзка от пациентите си“, посочи експертът по време на световния форум Virtal E-cigarette Summit, който следи последните нови научни данни и практиките, свързани с продуктите с намален риск. „Вейпингът ми върна живота“, „Мога да тичам след детето си“, „Отново имам вкус и обоняние“, са само част от отзивите, които австралийските джипита получават от пациентите си - бивши пушачи.

По-малко хора в болница, след 30% спад на пушенето в Япония

Един от добрите примери за успешно преминаване към алтернативи без горене е Япония. През 2005 г. там пушачи са 49% от мъжете и 14% от жените. За 10 години статистиката се променя на 18,2%  от общото население, а спадът в процента се ускорява след навлизането на устройствата за нагряване на тютюн като IQOS.

Именно когато нагреваемите устройства са пуснати на местно ниво, процентът на тютюнопушене започва значително да намалява - до 30 % в рамките на 3-4 години.

Данните от Национално здравно проучване за 2019 г. показват, че 76% от потребителите на тези устройства в Япония, са преминали напълно на тях и са спряли изцяло пушенето на цигари. Последното проучване в страната пък показа намаляване в броя на хоспитализациите, което е и търсеният ефект от политиката за намаляване на вредата в световен план.

Последвайте канала на

Novini.bg
4355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини