Директорът на Националната референтна лаборатория: До две седмици Омикрон ще е доминиращ

  • 08 януари 2022 10:02

  • 720
  • 4
Директорът на Националната референтна лаборатория: До две седмици Омикрон ще е доминиращ
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

В България Делта вариантът на COVID-19 все още е доминиращ, но предполагаме, че най-късно до две седмици вече ще е Омикрон. Това обяви пред БТВ директора на Националната референтна лаборатория доц. Иван Иванов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31533

По думите вече е доказано, че инфекциите протичат по-леко, а причината е защитата на клетъчния имунитет, след като повече хора са се сблъсквали с вируса.

„Факт е, че здравната система ще се натовари значително. Вече го наблюдаваме във Великобритания. Смъртността е по-ниска при Омикрон, но рязкото нарастване на случаите няма как да не окаже влияние и върху смъртността“, уточни епидемиологът.

Проф. Радостина Александрова: В България вече циркулират и Омикрон и Делта

Според него ще има и допълнителни COVID мерки, но едва ли пълна локдаун, какъвто досега у нас не е налаган.

Относно защитата, която осигуряват COVID ваксините срещу заразяване с „Омикрон“, доклад на здравните власти във Великобритания категорично казва, че 20 седмици след поставяне на препарата на „АстраЗенека“ защитата е нулева, обяви доц. Иванов.

При две дози от РНК ваксините на „Пфразер“ и „Модерна“ ефективността на предпазване е до 35%, а след бустер – до 85%, допълни той.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
720 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Джони

2022.01.08 | 16:19

4
Гледа като предузиран с ваксини.
Джони

2022.01.08 | 16:18

3
И тоя го е хванала ваксината по рано,имаш още няколко месеца да луднеш.Така под ръчичка с другите убавци и в затвора.

2022.01.08 | 10:52

2
Ваксината е направена да е временна. Планирано е до 2050 да има периодична привързваща ваксинация. Никой не прави паспорт за еднократна ваксинация. Това беше конспирация, беше много смешно, беше ненаучно, а сега какво е? Истина. Ставайте да изметем тази паплач поне от България. По света да търпят, като им харесва.
Умник Гюро

2022.01.08 | 10:23

1
Омикрон е по-лек от обикновена настинка. Защо са крутите мерки и затваряния на бизнеси? Защо на хората се бият генно-инженерни отрови-ваксини? Защо българските деца се пращат на сатанински жертвоприношения чрез ваксиниране? Българи, не скочим ли сега и да избесим сатанистите по стълбовете, никога няма да се освободим от сатанинското робство. Следващите жертви ще бъдем ние. Опомнете се и не се продавайте за 75лв.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини