Проф. Витанов коментира страшната прогноза за 100 000 заразени на ден от COVID-19

  • 07 януари 2022 14:30

  • 6345
  • 4
Проф. Витанов коментира страшната прогноза за 100 000 заразени на ден от COVID-19
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Математикът от БАН и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 7 януари.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Той коментира прогнозата, която по-рано се появи от проф. Огнян Кунчев за 100 000 заразени на ден.

Проф. Николай Витанов заговори за локдаун и обяви: Проблемите ни ще започнат след Ивановден

Ето какво още написа той в профила си във Фейсбук: 

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 07 януари 2022 г.

До края на седмицата няма да пиша много. Част от екипа ми е още в отпуска, а сме пуснали компютрите да посъберат статистиката за света покрай новогодишните празници. И в другите страни има почиващи, тъй, че някои компютри там ще заработят към края на седмицата. Затова - тръгвам с кратък анализ, който с течение на времето ще достигне нормалния си размер.

Какво е положението днес:

СПЕШНО!!!!

СПОКОЙНО, СПОКОЙНО!!!!!! 100 000 РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ТВЪРДЕ МНОГО!!!!! ТОВА Е 1.5 % ОТ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СТРАНАТА ЗАРАЗЕНО ЗА ЕДИН ДЕН. БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОДДЪРЖА ТАКЪВ ПОЖАР !!!! ТАКА, ЧЕ СПОКОЙНО, ВЕРОЯТНОСТТА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ Е ПОЧТИ НУЛА!!! МОЛЯ, НЕ МЕ ЗАЛИВАЙТЕ С ВЪПРОСИ ПО РАЗЛИЧНИ КОМУНИКАЦИОННИ КАНАЛИ. СУТРИНТА БЯХ СЪБУДЕН ОТ ЗВЪНЯЩИ ТЕЛЕФОНИ. СПОКОЙНО!!!! НЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙТЕ!!! ВНИМАВАЙТЕ С ПРОГНОЗИТЕ!!!!

Базовото репродуктивно число днес е 1.31. Над 1 е, което означава, че се очаква обхвата на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава.

Числото е вече над 1.3, Ден втори. Днес е Ивановден.

Ивановците да си празнуват спокойно, само спазвайте елемнтарните мерки. Спомняте си прогнозата ми от ноември, че проблемите ни по същество ще започнат след Ивановден. Ивановден е днес. После идват събота и неделя. Та от другата седмица ще почнат проблемите по същество.

На 21-ви януари свършват 14-те дни броени оттук нататък и това е съгласувано с очакванията да имаме пълна доминация на омикрона горе-долу тогава (спомняте си, че ноемврийската ми прогноза беше достигане на доминация 3-4 седмици след появата му, която беше седмица преди Новата 2022.). Досега не е било 14 дни поред да сме с базово репродуктивно число над 1.3

Какво е доминация на Омикрона: над 90 -95% от регистрираните случаи да са от този вариант. Пример. Регистрират се 1000 случая на Делта варианта на ден. За да има доминация Омикрона, трябва да се регистрират 9000 - 9500 случая от него на ден.

Картите днес. Да ви предупредя - до края на седмицата разглеждайте тези карти като оптимистичният сценарий. С други думи - може и да е по-лошо от това, което ще видита на тези прогнозни карти.

Картата съгласно методиката на риска на Министерството на здравеопазването. Очакванията са следните. Зелено вече няма. Областите на ниво 4 се увеличават. В тези области разпространението на вируса е силно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят. Виждате формирането на проблемната област в Западна България. Вчера писах, че след като се формира, очаква се тя да плъзне на изток в две направления: покрай Дунава и през южна България.

Виждате очакваното плъзване през южна България. Очаква се ключова област да отиде на ниво 4 - Пловдив. Това потвърждава прогнозите, че проблемите по същество ще започнат след Ивановден - през другата седмица.

Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате, че София-град и Варна са в доста тъмночервен цвят. Започва отново формирането на проблемната зона в Западна България. До 1 седмица се очаква тази зона да се е формирала напълно. С други думи - очаква се да обхване и

Северозападна България и да тръгне на изток.

Цветът на София-град става все по тъмночервен. Пазете се софиянци. Омикрон върлува дифузно в София. Помнете - най-важното е да сте здрави. Това не е грипче. Това удря кръвоносната и нервната система. Най-добре е да си нямате работа с него!

Картата на риска по нашата методология. Вчера писах, че очакванията са виолетовото бързо да измести червеното като доминантен цвят. Очаква се победа на виолетовото през следващата седмица. Почти цялата страна ще стане високорискава зона. Тази карта ви показва, как точно проблемната зона от Западна България се очаква да се разширява на изток и откъде ще плъзне покрай Дунава и през Южна България. Областите, за които се очаква разпространението на Омикрон да е малко забавено, са тези, оито не са във виолетово. Но това няма да продължи много. Помнете - следващата седмица е третата седмица от борбата на Омикрон за доминация. През нея ще почне да се преборва.

Дифузното разпространение. Днес е налично във всички 28 области. 22 области са със силно дифузно разпространение, а в 5 области се очаква ситуацията да е силно неприятна. Забележете - Пловдив още е по-добре от Варна, но такава беше и прогнозата - че Пловдив ще се удържи някое време след Варна. Няма да е за дълго обаче.

Смъртността се очаква да остане на досегашните нива - 50 - 60 средно на ден. Очакванията са дори за леко намаление през следващата седмица.

Локдаун. Юрдеците крякат срещу мен, но аз съм този, които казва, че локдаун не се очаква пред следващите две седмици.

Виждате защо - днес сме едва ден 2-ри над 1.3, болниците още не са натоварени напълно, медицинският персонал още не е изпозаразен. Тоест, няма предпоставки за пълен локдаун. Според мен. Знаете, че решението за това е политическо обаче и тези решения не ги взимам аз.

Мерките. Спазвайте, каквито мерки има, те не са никак строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате.

Приказвайте каквото искате срещу мен, но си пазете здравето.

Дори да си юрдек, бъди здрав юрдек. За да може да крякаш ефективно срещу Витанов.

Веселата част.

Призивът към юрдечетата го знаете: Спазвайте мерките, за да провалите песимистичния сценарий на Витанов, а той е, че през март месец на официалния портал ще видим над 1 000 000 като число за регистрираните заразени и над 33 500 като число за смъртните случаи. Давайте, нека на проклетия Витанов да му стане зле, нека не се реализира песимистичния му сценарий. Давайте, че ако не се напънете, ще се реализира. От вас зависи, но с крякане само няма да стане. Трябва и мерки да се спазват, ваксинацийка, туй-онуй, по-малко перчене, повече реализъм. Само така ще натриете носа на омразния Витанов. Давайте, натрийте ми носа.

ПАК ПИША: СПОКОЙНО! 100 000 РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАЯ НА ДЕН ОЗНАЧАВА ОЩЕ 400 000 НЕРЕГИСТРИРАНИ, ТОЕСТ ОБЩО 500 000 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН. ТОВА СА 8 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА НАТРЪШКАНИ ЗА ЕДИН ДЕН. ВЕРОЯТНОСТТА ЗА ТОВА Е ТОЛКОВА МАЛКА, ЧЕ ПРАКТИЧЕСКИ МОЖЕМ ДА Я СЛОЖИМ РАВНА НА НУЛА. СПОКОЙНО!!!!

Това е за днес. Желая да сте здрави и успешни и нека вирусът да ви заобикаля“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6345 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2022.01.07 | 16:52

1
Отровите-ваксини убиват и този процес не може да се прекрати. Веднъж ваксиниран, започвай незабавно да си пишеш завещанието.
Майтапчи Йово

2022.01.08 | 03:25

4
Тиквата с три дози, бай си на ваксите да не среща мечка, коронаидиотино:)))! А това, че си писал завещания... нищо лошо, тъй като дори и със сто вакси няма да си вечен, малоумен короноиде:)))!
трета доза

2022.01.07 | 17:21

2
Чакам вече почти цяла година да ми стане нещо от ваксините, две завещания на писах и на, пусто нищо ми не става. А около мен измряха само от октомври насам още 4-5 антиваксани умни гюровци. Кво става?

2022.01.07 | 20:01

3
Тоя няма ли да го тръшне омикрон да се свърши, мазен червей...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини