COVID оставя у преболедувалите антитела, които атакуват собствените органи и тъкани

  • 04 януари 2022 13:28

  • 35382
  • 1
COVID оставя у преболедувалите антитела, които атакуват собствените органи и тъкани
© Pixabay

Новият коронавирус оставя у преболедувалите повишени нива на антитела, които атакуват собствените органи и тъкани, дори и хората да не са били с тежка форма на Ковид-19, съобщи Ройтерс, цитирайки американско изследване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

От 177 здравни работници, възстановили се от Ковид-19, преди да бъдат одобрени ваксините, всички са имали повишени нива на автоантитела, включително такива, които могат да причинят хронично възпаление и увреждане на ставите, кожата и нервната система.

Акад. Петрунов: Мерки, маски и имунизация ще преодолеят пандемията

"Обикновено не се очакват толкова разнородни повишени автоантитела, които да остават до шест месеца след пълното клинично възстановяване" - каза Сузан Ченг от института "Сидърс Синай Смит" по сърдечносъдови заболявания в Лос Анджелис.

Моделите на повишаване на автоимунните антитела се различават сред мъжете и жените, пишат учените в сп. Journal of Translational Medicine.

"Все още не знаем колко време след шестия месец те остават повишени и дали предизвикват значими клинични симптоми", добави тя.

Екипът на Сузан Ченг проучва дали повишените автоантитела са свързани с продължаващите симптоми у хората с дълъг Ковид-19 и планира да изследва нивата им и при по-новите варианти на вируса.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
35382 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.04 | 13:51

1
Даже остава пистолет или въже вируса да се обесите или застреляте,а е стига вече с простотиите,и на запад вече не ви искат ваксите и не им пука за никви бацили.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини